Στην Ταϊλάνδη επέστρεψε ο 29χρονος ελέφαντας που ονομάζεται Muthu Raja, καθώς ταξίδεψε με πτήση 540.000 δολαρίων από τη Σρι Λάνκα, ενώ η ιστορία του παραλίγο να ψυχράνει τις σχέσεις των συγκεκριμένων κρατών.

Σύμφωνα με το BBC, το συγκεκριμένο ζώο θεωρείται ιερό και στις δύο χώρες, οπότε το 2001 η βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης δώρισε τρεις ελέφαντες, συμπεριλαμβανομένου του Muthu Raja, στην κυβέρνηση της Σρι Λάνκα για να εκπαιδευτούν ως φορείς θρησκευτικών κειμηλίων.

Έτσι, το ζώο βάρους 4.000 κιλών τέθηκε υπό τη φροντίδα ενός ναού στα νότια της χώρας. Ωστόσο, η ομάδα ακτιβιστών Rally for Animal Rights and Environment (RARE) με έδρα τη Σρι Λάνκα έκανε έρευνα και ανέφερε πως το ζώο κακομεταχειρίζονταν και βασανίζονταν.

Ο ελέφαντας Muthu Raja

Αρχικά, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης δεν έδειξε ενδιαφέρον για το ζώο, μέχρι που ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε πως ο ελέφαντας έχει τραυματιστεί στο μπροστινό αριστερό του πόδι, πιθανώς λόγω της μεταχείρησης που είχε.

Τότε, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και ζήτησε να επιστραφεί ο ελέφαντας πίσω, εφόσον όμως είχαν ξεσπάσει αντιδράσεις στη χώρα.