Ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, όλοι θέλουμε να κάνουμε το σωστό για τους τριχωτούς φίλους μας. Εκτός όμως από το να τους παρέχουμε αγάπη και φροντίδα, πολλοί από εμάς θέλουμε επίσης να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Εξάλλου, ένα βιώσιμο μέλλον δεν είναι σημαντικό μόνο για εμάς τους ανθρώπους, αλλά και για τα κατοικίδιά μας.

Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να επιλέγουμε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα για κατοικίδια ζώα. Από τις βιοδιασπώμενες σακούλες για τα κακά τους μέχρι τις βιολογικές τροφές για κατοικίδια, υπάρχει μια ποικιλία διαθέσιμων επιλογών που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κατοικίδιου μας. Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων, μπορούμε επίσης να λαμβάνουμε αποφάσεις με οικολογική συνείδηση και σε άλλους τομείς της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων, όπως η επιλογή ενός βιώσιμου χώρου διαβίωσης, η καθημερινή χρήση αντικειμένων τα οποία είναι eco-friendly και η ενσωμάτωση πράσινων πρακτικών στην καθημερινή μας ρουτίνα.

Όταν πρόκειται για την εύρεση ενός βιώσιμου χώρου διαβίωσης για τα κατοικίδιά μας, υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Πρώτον, αναζητούμε ένα φιλικό προς τα κατοικίδια σπίτι που είναι ενεργειακά αποδοτικό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως ηλιακό θερμοσίφωνα, ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, ακόμη και σύγχρονα μονωτικά συστήματα. Επιπλέον, εξετάζουμε τη γύρω περιοχή και την πρόσβασή της στη φύση. Το να ζεις κοντά σε ένα πάρκο ή έναν χώρο πρασίνου μπορεί όχι μόνο να προσφέρει στο κατοικίδιό σου άφθονο χώρο για να περιπλανιέται και να παίζει, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την ανάγκη για μακρινές διαδρομές με το αυτοκίνητο στην εξοχή.

Η ενσωμάτωση πράσινων πρακτικών στην καθημερινή μας ρουτίνα είναι επίσης σημαντική για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κατοικίδιου ζώου μας. Για παράδειγμα, αντί να αγοράζουμε παιχνίδια για κατοικίδια που κατασκευάζονται στο εμπόριο, μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας από ανακυκλωμένα υλικά. Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε να βγάζουμε τα κατοικίδιά μας βόλτα αντί να τα πηγαίνουμε με το αυτοκίνητο στο πάρκο ή να επιλέγουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν τα παίρνουμε μαζί μας σε μακρινά ταξίδια.

Μια άλλη σημαντική πτυχή της φιλικής προς το περιβάλλον ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων είναι η επιλογή βιολογικών και φυσικών τροφών για κατοικίδια ζώα. Οι συμβατικές τροφές για κατοικίδια ζώα συχνά παρασκευάζονται με συντηρητικά και γενετικά τροποποιημένα συστατικά, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή τόσο για τα κατοικίδιά μας όσο και για το περιβάλλον. Οι βιολογικές τροφές για κατοικίδια ζώα, από την άλλη πλευρά, παρασκευάζονται με φυσικά συστατικά και είναι απαλλαγμένες από επιβλαβείς χημικές ουσίες. Επιπλέον, οι βιολογικές τροφές για κατοικίδια ζώα παράγονται συχνά με βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας, γεγονός που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το να είσαι ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου με οικολογική συνείδηση δεν είναι ακριβό ή χρονοβόρο. Απλές αλλαγές, όπως η μετάβαση σου στη χρήση θερμός (μπουκαλιών, κούπες ή food pots) ή η χρήση ενός αποχνουδωτή για την περιποίηση των χαλιών του σπιτιού ή και των επίπλων σου, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Και εκπαιδεύοντας τους εαυτούς μας και μοιραζόμενοι τις γνώσεις μας με άλλους, μπορούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος τόσο για τα κατοικίδια ζώα μας όσο και για τον πλανήτη.

Εν κατακλείδι, ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έχουμε την ευθύνη να κάνουμε φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές για τα κατοικίδιά μας. Από την επιλογή βιώσιμων χώρων διαβίωσης και την ενσωμάτωση πράσινων πρακτικών στην καθημερινότητά μας, μέχρι την επιλογή βιολογικών και φυσικών τροφών για κατοικίδια, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κατοικίδιων ζώων μας. Κάνοντας μικρές αλλαγές και εκπαιδεύοντας τους εαυτούς μας, μπορούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος τόσο για τα κατοικίδια ζώα μας όσο και για τον πλανήτη. Για πολλές από τις παραπάνω επιλογές μπορείς να επισκεφθείς και το online κατάστημα με οικολογικά και zero-waste προϊόντα Shopgreen.gr και να αλλάξεις τις καθημερινές σου συνήθειες.