Μερικές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις συμβαίνουν τυχαία και η ανακάλυψη του αρκτικού νησιού πριν δύο μήνες περίπου χωρίς όνομα, που θεωρείται το βορειότερο νησί στον κόσμο, θα μπορούσε σίγουρα να συμπεριληφθεί στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, πάτησαν το πόδι τους σε ένα μικροσκοπικό νησί στα ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας, το οποίο λένε ότι είναι το βορειότερο σημείο ξηράς του κόσμου και αποκαλύφθηκε με μετατόπιση πάγου.

Η ανακάλυψη, μάλιστα, έρχεται καθώς παρατηρείται ένας αγώνας διαρκείας ανάμεσα στα κράτη της Αρκτικής, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τον Καναδά, τη Δανία και τη Νορβηγία για τον έλεγχο του Βόρειου Πόλου περίπου 700 χιλιόμετρα βόρεια και τον περιβάλλοντα βυθό, τα αλιευτικά δικαιώματα και τα δρομολόγια αποστολής.

«Δεν ήταν πρόθεσή μας να ανακαλύψουμε ένα νέο νησί», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας της Αρκτικής, Morten Rasch, σε μια συνέντευξη του το 2021 στο Reuters. «Πήγαμε εκεί για να συλλέξουμε δείγματα».

Το νησί χωρίς όνομα είναι πιθανότητα το βορειότερο στον κόσμο

Βόρειος Πόλος

«Όλοι ήταν χαρούμενοι που βρήκαμε αυτό που νομίζαμε ότι ήταν το νησί Oodaaq», δήλωσε η επιχειρηματίας από την Ελβετία Christiane Leister, δημιουργός του Leister Foundation που χρηματοδότησε την αποστολή.

Οι ερευνητές αρχικά, λοιπόν, πίστευαν ότι είχαν φτάσει στο Oodaaq, ένα νησί που ανακάλυψε μια ομάδα Δανών ερευνητών το 1978. Λίγο αργότερα, όμως, όταν έλεγξαν την ακριβή τοποθεσία, συνειδητοποίησαν ότι είχαν επισκεφθεί ένα άλλο νησί 780 μέτρα βορειοδυτικά.

Και παρόλο που το νησί αποκαλύφθηκε μετά από μετατόπιση πάγου, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εμφάνιση του νησιού δεν ήταν τώρα άμεση συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία συρρικνώνει τον πάγο της Γροιλανδίας.

Το μικρό νησί, με διάμετρο περίπου 30 μέτρα πλάτος και κορυφή περίπου τρία μέτρα, αποτελείται από λάσπη του βυθού, καθώς και από έδαφος και βράχους που αφήνουν πίσω τους κινούμενοι παγετώνες. Η ομάδα είπε ότι θα συνιστούσε να ονομάζεται «Qeqertaq Avannarleq», που σημαίνει «το βορειότερο νησί» στα Γροιλανδικά.

Αυτό το μικροσκοπικό νησί, μάλιστα, όχι μόνο ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην αρκτική θάλασσα, αλλά είναι πράγματι το βορειότερο νησί του πλανήτη. Στην πραγματικότητα, οι συντεταγμένες του το καθιστούν το πλησιέστερο καταγεγραμμένο κομμάτι γης στον Βόρειο Πόλο.