Ένας από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Ισλανδίας, ο Skógafoss, θεωρείται ως «τόπος γέννησης» του ουράνιου τόξου, καθώς λόγω της μεγάλης ποσότητας νερών που πέφτουν κατά τις ηλιόλουστες μέρες, τουλάχιστον ένα ή δύο ουράνια τόξα είναι πάντα ορατά.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο πρώτος άποικος Βίκινγκ στην περιοχή, ο Þrasi Lórólfsson, έθαψε έναν θησαυρό σε μια σπηλιά πίσω από τον καταρράκτη. Οι ντόπιοι βρήκαν το θησαυρό χρόνια αργότερα, αλλά μπόρεσαν να πιάσουν μόνο ένα δαχτυλίδι πριν εξαφανιστεί ξανά, το οποίο φέρεται να δόθηκε στην τοπική εκκλησία. Σήμερα, το συγκεκριμένο δαχτυλίδι φυλάσσεται στο μουσείο Skógar.

Ο καταρράκτης Skógafoss στην Ισλανδία

Ένας από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Ισλανδίας

Με πλάτος 25 μέτρα και ύψος 60, ο Skógafoss, καταρράκτης του ποταμού Skógá στο νότιο τμήμα της Ισλανδίας, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καταρράκτες σε όλη την Ισλανδία. Η γη κάτω από τον καταρράκτη είναι πολύ επίπεδη, επιτρέποντας στους επισκέπτες να περπατήσουν μέχρι τον τοίχο του νερού (με μεγάλη προσοχή, ωστόσο, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται αρκετά επικίνδυνο λόγω της έντασης της πτώσης του νερού). Ο επισκέπτης, μπορεί να απολαύσει, επίσης, και πανοραμική άποψη του καταρράκτη αφ’ υψηλού, ανεβαίνοντας την ειδικά διαμορφωμένη σκάλα που οδηγεί σε μια πλατφόρμα παρατήρησης πάνω από αυτόν.

Ο Skógafoss βρίσκεται κοντά στο μικρό χωριό Skógar, νότια του παγετώνα Eyjafjallajökull, ενώ στην ανατολική πλευρά του συναντάται μία από τις πιο φημισμένες πεζοπορικές διαδρομές της Ισλανδίας. Ονομάζεται Fimmvörðuháls και στην ουσία πρόκειται για ένα μονοπάτι 22 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού Skógá, μεταξύ δύο παγετώνων, του Mýrdalsjökull και του Eyjafjallajökull, πριν καταλήξει στην όμορφη κοιλάδα Þórsmörk.

Ο καταρράκτης Skógafoss στην Ισλανδία

Ο καταρράκτης αποτέλεσε φυσικό σκηνικό για κινηματογραφικές παραγωγές και τηλεοπτικές σειρές

Σήμερα, το εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό του καταρράκτη αποτέλεσε έμπνευση για κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς παραγωγούς, επιλέγοντας το επιβλητικό του τοπίο για τα γυρίσματα ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Από τις πιο δημοφιλείς κινηματογραφικές παραγωγές, μέρος των γυρισμάτων των οποίων έλαβαν χώρα εδώ, η ταινία της Marvel «Thor: The Dark World» καθώς και η ταινία «Η Κρυφή Ζωή του Γουόλτερ Μίτι» με πρωταγωνιστή τον Μπεν Στίλερ. Ακόμη, στην όγδοη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς- φαινόμενο «Game of Thrones», η Daenerys Targaryen και ο Jon Snow απεικονίζονται να φιλιούνται μπροστά από τον καταρράκτη.