Η δολοφονία μιας φώκιας με ψαροντούφεκο, μέσα στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, είναι μια είδηση που έχει ξεσηκώσει μεγάλο κύμα οργής, όχι μόνο στους φιλόζωους, αλλά σχεδόν σε όλους τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι εμάθαν χθες Κυριακή (25/7/2021) την εξωφρενική είδηση. Απ’ ο, τι λένε όμως οι ίδιοι οι άνθρωποι της MOm, η «μασκότ» του νησιού, δεν θα έπρεπε να είναι «μασκότ» ούτε και φιλική με τους ανθρώπους. Γιατί οι άνθρωποι είναι πάντα άνθρωποι, δηλαδή πάντα ικανοί (και) για το χειρότερο.

της Δήμητρας Τριανταφύλλου

«Επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στο νησί. Πολύς θυμός, πολλή οργή» λέει στο Newsbeast για τη δολοφονία του «Κωστή» ο δήμαρχος της Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης.

Η φιλική και κοινωνική φώκια, όπως την περιγράφει ο δήμαρχος, βρέθηκε να επιπλέει νεκρή κοντά στο νησί της Περιστέρας το περασμένο Σάββατο 24/7/2021 αλλά σύμφωνα με τον κο Βαφίνη, ο Κωστής δολοφονήθηκε το πιθανότερο την περασμένη Πέμπτη, 22/7/2021 ή ίσως και την επόμενη ημέρα.

«Δυστυχώς, όταν ανευρέθηκε είχε ξεκινήσει και η διαδικασία της σήψης της» λέει ο δήμαρχος, ο οποίος προσθέτει πως σήμερα Δευτέρα 26 Ιουλίου, ξεκίνησε από το λιμενικό και η διαδικασία της προανάκρισης για τη θανάτωση της φώκιας. Οι λιμενικοί έχουν ξεκινήσει με καταθέσεις από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στα κοντινά σκάφη όταν βρέθηκε ο Κωστής.

«Δεν πιστεύω ότι ήταν επαγγελματίας ψαράς αυτός που σκότωσε τον Κωστή» δίνει την άποψη του ο δήμαρχος για αυτή τη δολοφονία και συνεχίζει να μας εξηγεί τις συνθήκες θανάτωσης της φώκιας: «κατ’ αρχάς, εκείνο το συγκεκριμένο σημείο δεν έχει ψάρια και δεν το επισκέπτονται επαγγελματίες ψαράδες. Είναι ένα σημείο μέσα στο θαλάσσιο πάρκο κι όπως όλα δείχνουν, η φριχτή πράξη έγινε από ερασιτέχνη ψαροντουφεκά, άλλωστε σε αυτή τη περιοχή συχνάζουν ερασιτέχνες ψαροντουφεκάδες. Δεν μπορώ καθόλου να καταλάβω το κίνητρο σε αυτό το πρωτοφανές περιστατικό. Κανείς δεν μπορεί. Ο Κωστής ήταν φιλικός και πολύ ήσυχος».

Πάντως, ο δήμαρχος λέει ότι σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή το νησί έχει πάρα πολύ κόσμο. «Η Αλόννησος έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στο 80% της τουριστικής της πληρότητας και την άλλη εβδομάδα θα πιάσει το 100%. Στη συντριπτική τους πλειονότητα όλοι οι τουρίστες στο νησί μας είναι Έλληνες».

«Ήταν λάθος που ήταν φιλικός με τους ανθρώπους»

Εξοργισμένοι και βαθύτατα λυπημένοι οι άνθρωποι της MOm στο νησί της Αλοννήσου, μίλησαν με τη σειρά τους για το πως δολοφονήθηκε η νεαρή αρσενική φώκια αλλά και γιατί είναι τελικά επικίνδυνο να υπέρ κοινωνικοποιούνται με αφύσικο τρόπο τα άγρια ζώα.

Όπως μας εξήγησαν: «ήταν μια ηθελημένη εγκληματική ενέργεια. Κάποιος-οι ήξεραν που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή ο Κωστής και πήγαν να τον δολοφονήσουν. Η βέργα του ψαροντούφεκου με το οποίο δολοφονήθηκε δεν ήταν συνδεδεμένη με το δίχτυ, είχαν βγάλει τα σχοινιά. To ψαροντούφεκο έφερε καμάκι μεγάλου διαμετρήματος και τα χτυπήματα ήταν στοχευμένα – ο Κωστής δέχθηκε το δολοφονικό χτύπημα στην πλάτη του και όχι στο πρόσωπο ή στην ουρά, στοιχείο που δείχνει ότι αυτός που τον σκότωσε δεν προσπαθούσε να αμυνθεί».

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της MOm (Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας), ο Κωστής ήταν πολύ κοινωνικός, φιλικός και ήσυχος αλλά αυτό του κόστισε. «Οι φώκιες λανθασμένα γίνονται τόσο κοινωνικές με τον κόσμο. Τον είχαν μάθει να είναι φιλικός με τους ανθρώπους, να κοιμάται κοντά στα σκάφη, να πλησιάζει, να τον ταΐζουν… Το ότι ήταν με αφύσικο τρόπο η μασκώτ του νησιού, τού στοίχισε. Τον δολοφόνησαν. Ελπίζουμε τουλάχιστον να βρεθεί ο δράστης».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.