Πρόσφατα, η Ιαπωνία έζησε μια απόλυτη τραγωδία, καθώς το ηφαίστειο του όρους Οντάκε εξερράγη απροειδοποίητα και παρέσυρε στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους που εκείνη την ώρα έκαναν βόλτα στις πλαγιές του βουνού.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων – στην πιο πολύνεκρη έκρηξη ηφαιστείου στη χώρα εδώ και δεκαετίες – ανήλθε σε 51. τουλάχιστον 16 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και 69 έχουν τραυματιστεί.

Προβλέψεις για τον χρόνο και την ένταση μιας έκρηξης ηφαιστείου είναι, ακόμα και σήμερα, σχεδόν αδύνατες. Σε ηφαίστεια που εδώ και 400 χρόνια δεν παρουσιάζουν καμιά δραστηριότητα, βρίσκονται όμως υπό επιστημονική παρακολούθηση τα πράγματα είναι ευκολότερα, λέει ο γερμανός ηφαιστειολόγος Μπίργκερ Λιρ σε συνέντευξή του στην DW. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με ηφαίστεια που εκρήγνυνται κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια τότε μια ακριβής πρόβλεψη είναι πολύ δύσκολη.

«Δεν είμαστε επομένως σε θέση να πούμε πότε θα γίνει μια έκρηξη και ποιες επιπτώσεις θα έχει έτσι ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Συνεπώς η απόφαση για την εκκένωση χωριών γύρω από ένα ηφαίστειο σχετίζεται πολύ περισσότερο με το προαίσθημα παρά με συγκεκριμένες πληροφορίες. Εδώ η επιστήμη φθάνει στα όριά της», τονίζει ο γερμανός ειδικός.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες χρησιμοποιούν την δορυφορική τεχνολογία για να μελετήσουν την δραστηριότητα των ηφαιστείων. Στη γη όμως υπάρχουν σήμερα περίπου 1.500 ενεργά ηφαίστεια και ο αριθμός των δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη γη δεν αρκούν για να μελετηθούν όλα. Για αυτό το λόγο συμβαίνουν εκρήξεις, τις οποίες κανείς δεν περίμενε, τονίζει ο Μπίργκερ Λιρ.

Για την επιστήμη οι δορυφόροι έχουν ωστόσο μεγάλη σημασία. Αλλά για να αξιοποιηθούν τα δορυφορικά συστήματα για την προστασία ανθρώπων που κινδυνεύουν χρειαζόμαστε ένα πολύ πιο πυκνό δίκτυο δορυφόρων, το οποίο να είναι σε θέση να αποστέλλει πληροφορίες λεπτό προς λεπτό, πιστεύει ο γερμανός ειδικός.