Έρευνα για 35 νεκρούς κόνδορες σε αγροτική κοινότητα, στο νότιο τμήμα της Βολιβίας, ξεκίνησαν οι Αρχές της χώρας. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας, με την πιθανή εκδοχή να αφορά τη δηλητηρίαση των πτηνών.

Στηλιτεύοντας αυτό το «ανεπανόρθωτο πλήγμα για τη φύση» της χώρας, το υπουργείο ανέφερε ότι έστειλε επιτόπου επιτροπή ειδικών για να ερευνήσει αυτή που χαρακτήρισε την χειρότερη μαζική θανάτωση στα χρονικά των πτηνών αυτών, αρπακτικών που συγκαταλέγονται στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Μαχίν Ερέρα, επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν 35 νεκροί κόνδορες στην κοινότητα Λαδέρας Νόρτε, στην περιφέρεια Ταρίχα.

«Πρόκειται για πολύ βαριά απώλεια (…) ενδέχεται να πρόκειται για το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού» του είδους πτηνών αυτού, τόνισε στην εφημερίδα Página Siete ο Διέγο Μέντες, βιολόγος που εργάζεται σε πρόγραμμα έρευνας αφιερωμένο στους κόνδορες.

«Είναι πιθανό να πρόκειται είτε για εσκεμμένη δηλητηρίασή τους, είτε για δηλητηρίαση άλλων ζώων, καθώς οι κόνδορες είναι πτωματοφάγοι», εξήγησε ο Μέντες, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή, θέλουμε να γίνει έρευνα. Πρόκειται για πράξη που μας βλάπτει. Στην περιφέρειά μας, οι κόνδορες ζουν και συνυπάρχουν με τις κοινότητες (των αγροτών) χωρίς κανένα πρόβλημα», είπε στον Τύπο ο Αντριάν Ολίβα, ο περιφερειάρχης στην Ταρίχα.

Ο κόνδορας των Άνδεων είναι από τα μεγαλύτερα πτηνά του κόσμου, με άνοιγμα φτερών τρία μέτρα και βάρος 9 ως 15 κιλά. Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ειδών προς εξαφάνιση που καταρτίζεται από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (UICN). Ο πληθυσμός των πτηνών αυτών δεν ξεπερνά πλέον τα 6.700, συμπεριλαμβανομένων 130 στην Κολομβία, σημειώνεται στον ιστότοπο της Ένωσης.