Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Γερμανία με τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους να αντιδρούν κατά της μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων στην πόλη Γκορλέμπεν της βόρειας Γερμανίας.

Ένα τρένο με γερμανικά πυρηνικά απόβλητα, το οποίο θεωρείται από τους οικολόγους ως το πιο ραδιενεργό στην ιστορία, αναχώρησε χθες Παρασκευή από τη Βαλόν, στη βορειοδυτική Γαλλία, με προορισμό το Γκορλέμπεν, κοντά στην πόλη Ντάνενμπεργκ αύριο Κυριακή.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης εκτιμούν ότι θα συγκεντρωθούν 40.000 ακτιβιστές στο Γκορλέμπεν.

Η μεταφορά των αποβλήτων έχει προκαλέσει μέγα πολιτικό ζήτημα φέτος εξαιτίας της οργής απέναντι στην απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να δώσει παράταση ζωής στα 17 πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας.

Ο αποστολέας του κονβόι, ο γαλλικός πυρηνικός όμιλος Areva, ο οποίος επανεπεξεργάστηκε τα απόβλητα στο εργοστάσιό του στη Λα Αγκ (Μάγχη, βορειοδυτική Γαλλία) δηλώνει από την πλευρά του ότι το φορτίο αυτό είναι λιγότερο ραδιενεργό από το τελευταίο που αναχώρησε για τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Areva, το κονβόι μεταφέρει 123 τόνους αποβλήτων σε 308 κοντέινερ. Τα απόβλητα αυτά αντιστοιχούν, σύμφωνα με τον όμιλο, στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 24 εκατομμυρίων Γερμανών για ένα έτος.

Νωρίτερα σήμερα το τρένο χρειάστηκε να παραμείνει καθηλωμένο επί ώρες εξαιτίας άλλης διαδήλωσης που πραγματοποίησαν χιλιάδες ακτιβιστές κοντά στα γερμανο-γαλλικά σύνορα.