Η γερμανική αστυνομία άρχισε να απομακρύνει κατά τη διάρκεια της περασμένης νύκτας πολλές χιλιάδες πολέμιους της μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων, οι οποίοι είχαν αποκλείσει τη σιδηροδρομική γραμμή στην οποία εκινείτο ο εμπορευματικός συρμός με το φορτίο στη βόρειο Γερμανία.

Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει πολύ, καθώς σύμφωνα με την αστυνομία στην κινητοποίηση κατά μήκους της σιδηροδρομικής γραμμής στο Χάρλινγκεν συμμετέχουν περίπου 3.000 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές ο αριθμός αυτός ανέρχεται στους 5.000.

Οι αστυνομικοί είναι αναγκασμένοι να απομακρύνουν έναν προς έναν τους διαδηλωτές, ενώ η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι εξαιρετικά χαμηλή Ο συρμός έχει καθηλωθεί στο Ντάλεμπουργκ, όχι μακριά από το σημείο της κινητοποίησης.

Η Greenpeace και το συνδικάτο των αστυνομικών δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να μπορέσει να ξεκινήσει σήμερα το πρωί ο εμπορευματικός συρμός.

Μόλις φθάσει ο συρμός στο Ντάνεμπεργκ, οι 123 τόννοι του ραδιενεργού φορτίου θα ξεφορτωθούν και θα μεταφερθούν με φορτηγά στον σταθμό αποθήκευσής του στο Γκόρλεμπεν, 20 χλμ μακρύτερα.

Η επιχείρηση αυτή θα είναι εξίσου χρονοβόρα, εξαιτίας των τεχνικών δυσκολιών αφ’ ενός και αφ’ ετέρου λόγω της παρουσίας χιλιάδων αντιπυρηνικών διαδηλωτών στο Γκόρλεμπεν.

Ήδη οι δύο πλευρές ήλθαν αντιμέτωπες για πολλές ώρες χθες κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής και η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση ροπάλων και αντλιών νερού,  ενώ μία διαδηλώτρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο.