Τα μεγαλύτερα μυστήρια του πλανήτη Γη

Παραμένουν αναπάντητα, παρά την επιστημονική πρόοδο


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
16:36
28/05/2014
Τα μεγαλύτερα μυστήρια του πλανήτη Γη
9
loading

Το 1970 οι γεωλόγοι έβαζαν τις τελευταίες «πινελιές» στο μοντέλο που εξηγούσε τη δράση των τεκτονικών πλακών στην επιφάνεια της Γης.

Από τότε έχουν περάσει περισσότερα από 40 χρόνια, ωστόσο πολλά αινίγματα γύρω από τον πλανήτη μας παραμένουν αναπάντητα.

Για παράδειγμα, πώς γίνεται δεκάδες διαστημόπλοια να έχουν χαρτογραφήσει την επιφάνεια του Άρη με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι τα βάθη των ωκεανών της Γης;

Δείτε παρακάτω μερικά από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια του πλανήτη μας, όπως παρουσιάστηκαν σε δημοσίευμα του Fox News.

1. Το νερό στον πλανήτη Γη

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Γη πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια ήταν ένας ξερός «βράχος». Από πού λοιπόν προέκυψε η πιο διαδεδομένη χημική ένωση που υπάρχει στον πλανήτη μας; Η γνωστή σε όλους μας –ακόμη και σε εκείνους που δεν ήταν καλοί στη χημεία: H2O ή με απλά λόγια… το νερό;

Ίσως –αναφέρει το δημοσίευμα- η Γη σφυροκοπήθηκε από παγωμένους αστεροειδείς και «γέμισε» τους ταμιευτήρες νερού της κατά τη διάρκεια της περιόδου, που ονομάζεται Τελευταίος Βαρύς Βομβαρδισμός (Late Heavy Bombardment).

Ωστόσο, οι απαρχές της ύπαρξης νερού στη Γη εξακολουθούν να καλύπτονται από μυστήριο…

2. Τι υπάρχει στον πυρήνα της Γης;

Η ιστορία του πυρήνα της Γης έχει γοητεύσει επιστήμονες και λογοτέχνες. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, το μυστήριο γύρω από τη σύνθεση του απρόσιτου πυρήνα της Γης είχε λυθεί. Αυτό συνέβη τη δεκαετία του 1940.

Έχοντας ως βάση τους μετεωρίτες, οι επιστήμονες εκτίμησαν την αρχική ισορροπία των βασικών μετάλλων του πλανήτη και σημείωσαν ποια έλειπαν. Η απουσία σιδήρου και νικελίου από το φλοιό της Γης τους έκανε να υποθέτουν ότι τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να βρίσκονταν στον πυρήνα της. Όμως μετρήσεις βαρύτητας που έγιναν τη δεκαετία του 1950 αποκάλυψαν ότι αυτές οι εκτιμήσεις ήταν λανθασμένες. Ο πυρήνας ήταν πολύ ελαφρύς, προσθέτει το δημοσίευμα.

Σήμερα, οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να μαντέψουν ποια στοιχεία «ευθύνονται» για την έλλειψη πυκνότητας κάτω από τα πόδια μας. Τους προβληματίζουν ακόμη, οι περιοδικές ανατροπές στο μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο δημιουργείται με τη ροή υγρού σιδήρου στον εξωτερικό της πυρήνα.

3. Πώς βρέθηκε το φεγγάρι στη «θέση» του;

Μήπως το φεγγάρι δημιουργήθηκε από μια τιτάνια σύγκρουση μεταξύ της Γης και ενός πρωτοπλανήτη σαν τον Άρη;
Δεν υπάρχει γενική συναίνεση γι’ αυτή τη θεωρία της γιγαντιαίας κρούσης, γιατί κάποιες λεπτομέρειες δεν ταιριάζουν.

Για παράδειγμα, η χημική σύνθεση των δύο ουράνιων σωμάτων ταιριάζει τόσο πολύ, που κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι το φεγγάρι θα πρέπει να «γεννήθηκε» από τη Γη και όχι από κάποιο άλλο σώμα που συγκρούστηκε με αυτήν. Όμως, άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι η νεαρή, περιστρεφόμενη Γη θα μπορούσε να «πετάξει» μακριά ένα λιωμένο πέτρωμα κατά την πρόσκρουση από το οποίο σχηματίστηκε ένα χημικά παρόμοιο φεγγάρι.

4. Από πού προήλθε η ζωή;

Η ζωή «γεννήθηκε» στη Γη ή μήπως πυροδοτήθηκε στο διαστρικό διάστημα και μεταφέρθηκε εδώ με μετεωρίτες;

Τα πιο βασικά συστατικά της ζωής, όπως τα αμινοξέα και οι βιταμίνες, έχουν βρεθεί σε κόκκους πάγου μέσα αστεροειδείς και στα πιο ακραία περιβάλλοντα στη Γη.

Το να καταφέρουν οι ειδικοί να βρουν πώς αυτά τα στοιχεία συνδυάστηκαν για να δημιουργηθεί η πρώτη μορφή ζωής, παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της βιολογίας.

5. Από πού προήλθε όλο το οξυγόνο;

Οφείλουμε την ύπαρξή μας στα κυανοβακτήρια, τα μικροσκοπικά πλάσματα που βοήθησαν στη ριζική αλλαγή της ατμόσφαιρας της Γης. Αυτά παρήγαγαν ως απόβλητο το οξυγόνο, «γεμίζοντας» τον ουρανό για πρώτη φορά, πριν από 2,4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο, πετρώματα αποκαλύπτουν πως τα επίπεδα οξυγόνου ανεβοκατέβαιναν, σαν ένα τρενάκι του λούνα παρκ για 3 δισεκατομμύρια χρόνια, μέχρι που σταθεροποιήθηκαν γύρω από την Κάμβρια περίοδο, πριν από περίπου 541 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό οφειλόταν σε βακτήρια ή σε κάποιο άλλο παράγοντα; Η κατανόηση της μετάβασης σε μια πλούσια σε οξυγόνο η Γη, είναι ένας βασικός παράγοντας για την αποκωδικοποίηση της ιστορίας της ζωής επάνω στον πλανήτη μας.

6. Τι προκάλεσε την Κάμβρια έκρηξη;

Η εμφάνιση περίπλοκης μορφής ζωής κατά την Κάμβρια περίοδο, μετά από 4 δισεκατομμύρια χρόνια ιστορίας της Γης, σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο καμπής, υποστηρίζει η γεωλόγος στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα Donna Whitney.

Ξαφνικά υπήρξαν ζώα με εγκεφάλους και αιμοφόρα αγγεία, μάτια, καρδιά κ.τ.λ. τα οποία εξελίσσονταν πολύ πιο γρήγορα, απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη γνωστή σήμερα, πλανητική εποχή.

Πολλοί το αποδίδουν σε μια άνοδο στα επίπεδα του οξυγόνου, λίγο πριν αυτήν την έκρηξη ζωής της Κάμβριας περιόδου, ωστόσο κι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγούν τη μυστηριώδη εμφάνιση ζώων.

7. Θα μπορέσουμε ποτέ να προβλέψουμε ένα σεισμό;

Στην καλύτερη περίπτωση, τα στατιστικά μοντέλα ίσως να μπορέσουν να προβλέψουν τη μελλοντική πιθανότητα ενός σεισμού, όπως οι μετεωρολόγοι προβλέπουν τις καιρικές συνθήκες.

Οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει να προσπαθούν να προβλέψουν πότε θα χτυπήσει ξανά ο Εγκέλαδος, «χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Το μεγαλύτερο πείραμα που έγινε πριν από 12 χρόνια -όταν οι γεωλόγοι προέβλεψαν ότι το 1994 θα γινόταν σεισμός στην περιοχή Parkfield της Καλιφόρνια- δεν ήταν επιτυχές. Ο σεισμός έγινε δέκα χρόνια μετά, το 2004.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γεωλόγοι, είναι ότι ακόμη δεν έχουν κατανοήσει τι είναι αυτό που ξεκινά και σταματά ένα σεισμό.

Ωστόσο, έχει υπάρξει πρόοδος στην πρόβλεψη των μετασεισμών και των ανθρωπογενών σεισμών, όπως αυτοί που συνδέονται με τα φρεάτια ένεσης λυμάτων (που χρησιμοποιούνται στο λεγόμενο fracking).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Δεινόσαυρος

  Αυτό περί σταθεροποίησης του οξυγόνου στην Κάμβρια είναι μέγα φάουλ. Η Γη έχει τραβήξει τρελές διακυμάνσεις στη σύνθεση της ατμόσφαιρας - μεταξύ άλλων - και αυτές έχουν παίξει και το σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη των ειδών καθώς και στην εξαφάνιση των περισσότερων.
  Το οξυγόνο ναι μεν αυξήθηκε εκείνη την περίοδο στο 12% περίπου, αλλά από τότε είναι σκέτο ασανσέρ.
  Στη Λιθανθρακοφόρο έφτασε το 35%
  Στην Τριασική στο 16%
  Στην Ιουράσια ξανά στο 26%
  Στην Κριτιδική στο 30%
  Σήμερα είμαστε στο 21%.
  Αντίστοιχες είναι και οι αλλαγές στο διοξείδιο του άνθρακα φυσικά και εννοείται και στη μέση θερμοκρασία. Αν τα συνδέσουμε όλα αυτά με τις μεταβολές της ηφαιστειακής δραστηριότητας του πλανήτη (συν κανά-δυο εξωγενείς παράγοντες όπως πτώση αστεροειδών κλπ) προκύπτουν οι βασικοί λόγοι μεταβολής του κλίματος της Γης.
  Για να τελειώνει το παραμύθι περί πρόκλησης κλιματικών αλλαγών από τον άνθρωπο (μιλάμε είμαστε τεράστια ψώνια!).

 2. avatar marinos

  έχω σοβαρές απορίες.. τύπου.. γιατί οι μετεωρίτες "έφεραν" νερό στην γη και όχι ας πούμε και στο φεγγάρι ?? Ή πως μετράς την βαρύτητα του πυρήνα της γης.. ?? ¨Ομως θα πω το εξής .. Το φεγγάρι το έφεραν οι εξωγήινοι .. όπως λέει και ο Λιακό.. 😛

  1. avatar KJ4576

   Δεν ξέρω τι εννοείς με τον όρο βαρύτητα του πυρήνα της Γης, μπορώ όμως να σου απαντήσω τι είναι βαρύτητα και πως μπορούμε να γνωρίζουμε τη μάζα του πλανήτη μας.
   Η βαρύτητα είναι δύναμη.
   Συγκεκριμένα ο νόμος της βαρύτητας αναφέρει: "Κάθε σωματιο ύλης στο σύμπαν έλκει κάθε άλλο σωμάτιο με μια δύναμη που είναι ανάλογη προς το γινόμενο των μαζών τους και αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης μεταξύ τους"
   Πειραματικά θα μπορούσες να την υπολογίσεις ως εξής: Ξέρεις το βάρος ενός σώματος, την επιτάχυνση της βαρύτητας (9.81 m/s^2), την απόστασή του από το κέντρο της Γης (το οποίο είναι και κέντρο μάζας της), την βαρυτητική σταθερά G (6.673*10^(-11) Ν*(m^2)/(kg^2)), και με συνδυασμό 2 τύπων της φυσικής, ο ένας εκ των οποίων είναι ο 2ος νόμος του Νεύτωνα παίρνεις μια πρόχειρη εκτίμιση της μάζας του πλανήτη.
   Y.Γ. Οχι το φεγγάρι δεν το έφεραν οι εξωγήινοι.

   1. avatar marinos

    μάλιστα.. κατανοητό..
    Υ.Γ. Σίγουρα Ε ??? (πλάκα κάνω)

   2. avatar Q mark

    Ο πυρήνας της Γης εκτός από άφθονο σίδηρο έχει λέει και πολύ χρυσό ..

 3. avatar Social Distortion

  Τι κάθονται και ψάχνουν αυτοί οι χαζοεπιστήμονας. Υπάρχουν κάτι μουσάτοι με μαύρα φουστάνια που ξέρουν την απάντηση.

  1. avatar Eleni Lena

   εκτοσ απο δοξα και κονδυλια

  2. avatar A.K.

   Σε παρακαλώ δώσε βάση σε αυτό που θα σου πω: ακόμα και άν όλες οι παραπάνω ερωτήσεις απαντηθούν από την επιστήμη "ορθολογικά", "επιστημονικά" ή όπως αλλιώς θέλεις, δεν θα σταματήσει ο άνθρωπος να αναζητά το "θείο" και να πιστεύει σε αυτό. Επιπλέον, οι προαναφερόμενες πιθανές μελλοντικές απαντήσεις, δεν αποδεικνύουν την απουσία θεού. Και τούτο γιατί υπάρχουν πολλές μορφές "θεού" οι οποίες δεν είναι κατ' ανάγκη ταυτισμένες με τον λευκοντυμένο παππού με το φωτοστέφανο. Εν κατακλείδι, μην ειρωνεύεσαι το ακατανόητο και μη βαυκαλίζεσαι ότι ο πεπερασμένος άνθρωπος θα μπορέσει έστω να έχει την παραμικρή ιδέα/αντίληψη περί του ατελεύτητου θεού.

   1. avatar Q mark

    @Α.Κ, αν και δίνω θετική στο @Social γιατί μιλάει ακριβώς για τους εκπρόσωπους του "λευκοντυμένου παππού με το φωτοστέφανο", θετική και σε σένα γιατί παραδέχομαι τον τρόπο με τον οποίο θέτεις το θέμα.
    Δεν ξέρω αν η άποψή σου έχει χριστιανική προέλευση ή όχι (εάν ισχύει το πρώτο, μπράβο, είναι σπάνιο) είναι πάντως πολύ κοντά με τη δική μου, που με θεωρώ αγνωστικιστή. Πιστεύω, αν θες, ότι το αν υπάρχει ή όχι Θεός, κάποιο δημιουργό Θείο Ον, κλπ, είναι άσχετο με το τι πιστεύεται από τον άνθρωπο που δεν έχει κάποιο σίγουρο τρόπο να γνωρίζει το 'ναι' ή το 'όχι', εκτός κι αν αρκείται να πιστεύει στη δική του αντίληψη για το Θείο, στο δικό του δημιούργημα.
    Στην αναζήτηση του Θείου με οδηγεί από μόνος του ο μακρόκοσμος ή ο μικρόκοσμος π.χ. αλλά ως εκεί, σε θεωρητικό επίπεδο (αφού δε μπορεί να είναι αλλιώς), και να παραμένει πάντα ένα ερωτηματικό, όπως και το avatar μου.
    Και να υπάρχει Θείο Ον (πολύ πιθανό), δεν περιμένω να ακούει τις προσευχές μου, ή να "με αγαπάει". Είμαι πολύ πολύ πολύ πολύ πολύ πολύ πολύ μικρός για να ασχολείται μαζί μου. Ίσως και να μη με ξέρει σαν άτομο καν, άντε να τον ενδιαφέρει το ότι υπάρχει το ασήμαντο είδος μου στον ασήμαντο αυτόν πλανήτη, έτσι, "εγκυκλοπαιδικά" Το σύμπαν εξάλλου βρίθει από ζωή. Έχει θέσει τους μηχανισμούς ο μάγκας να ανθίζει οποτεδήποτε το ευνοούν οι συνθήκες ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει