Ερυθρός Σταυρός: Υπάρχει απειλή για τον κόσμο πολύ μεγαλύτερη από την πανδημία του κορονοϊού

«Χρειάζεται δράση και επενδύσεις πολύ πιο βιώσιμες»


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
10:00
17/11/2020
Ερυθρός Σταυρός: Υπάρχει απειλή για τον κόσμο πολύ μεγαλύτερη από την πανδημία του κορονοϊού
4
loading

Καταστροφή «μεγαλύτερου εύρους» από την πανδημία του κορονοϊού χαρακτηρίζει ο Ερυθρός Σταυρός την κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη ο κόσμος να δράσει για να την αντιμετωπίσει, καθώς εναντίον της δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο.

Η κλιματική αλλαγή δεν περιμένει να τεθεί υπό έλεγχο η covid-19, τονίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) σε έκθεσή της για τις καταστροφές που έχουν σημειωθεί σε όλο τον κόσμο από τη δεκαετία του 1960.

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, περισσότερες από 100 καταστροφές σημειώθηκαν από τον Μάρτιο –όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την πανδημία του κορονοϊού- ως τον Σεπτέμβριο και περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν.

«Φυσικά η covid-19 είναι εδώ, επηρεάζει τις οικογένειές μας, τους φίλους μας, τους γονείς μας και είναι μια πάρα πολύ σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ο κόσμος» παραδέχθηκε ο γενικός γραμματέας της IFRC Τζαγκάν Σαπαγκαίν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όμως «κατά τη γνώμη μας η κλιματική αλλαγή θα έχει πιο σημαντικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ζωή των ανθρώπων και τη Γη» απ’ ό,τι η covid-19.

Επιπλέον «αν είμαστε τυχεροί, θα έχουμε ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού την επόμενη χρονιά και, αν όλα πάνε καλά, σε μερικά χρόνια θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της covid-19» πρόσθεσε, παρατηρώντας: «Δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της κλιματικής αλλαγής».

«Χρειάζεται δράση και επενδύσεις πολύ πιο βιώσιμες προκειμένου να προστατεύσουμε πραγματικά την ανθρώπινη ζωή σε αυτή τη Γη», κατέληξε, καλώντας όλους τους ανθρώπους να δράσουν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ήδη, παρατήρησε η IFRC , η συχνότητα και η ένταση των μετεωρολογικών φαινομένων αυξάνει σημαντικά, με περισσότερους κυκλώνες κατηγορίας 4 ή 5, περισσότερους καύσωνες που σπάνε ρεκόρ θερμοκρασιών και περισσότερες ισχυρές βροχοπτώσεις, μεταξύ άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Μόνο το 2019 καταγράφηκαν 308 καταστροφές που προκλήθηκαν από φυσικά φαινόμενα και σκότωσαν 24.400 ανθρώπους παγκοσμίως. Το 77% συνδεόταν με μετεωρολογικά φαινόμενα.

Ο αριθμός των κλιματικών καταστροφών αυξάνεται από τη δεκαετία του 1960 και από τη δεκαετία του 1990 και μετά σημειώνει άνοδο κατά σχεδόν 35% κάθε δέκα χρόνια.

Εξάλλου αύξηση σημειώνει το ποσοστό των καταστροφών που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, περνώντας από το 76% τη δεκαετία του 2000 στο 83% τη δεκαετία του 2010.

Απειλή για την επιβίωσή μας

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα επηρέασαν 1,7 δισεκατομμύριο ανθρώπους και σκότωσαν περισσότερους από 410.000 τα τελευταία δέκα χρόνια, στην πλειονότητά τους σε χώρες με μέσο ή χαμηλό εισόδημα.

Τα κύματα καύσωνα, τα οποία ακολούθησαν καταιγίδες ήταν τα πλέον θανατηφόρα.

Μπροστά σε αυτή την πρόκληση που απειλεί «στην κυριολεξία την επιβίωσή μας μακροπρόθεσμα» η IFRC καλεί τη διεθνή κοινότητα να δράσει χωρίς καθυστέρηση.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι χρειάζονται περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να καλυφθούν οι ανάγκες για την επόμενη δεκαετία 50 αναπτυσσόμενων χωρών προκειμένου να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

«Το ποσό αυτό είναι μηδαμινό σε σχέση με την παγκόσμια απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας» τόνισε η IFRC.

Ο οργανισμός κατήγγειλε εξάλλου ότι πολλές ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή χώρες έχουν αφεθεί στην τύχη τους και λαμβάνουν μια πολύ μικρή βοήθεια.

Η έκθεση δείχνει ότι καμία από τις 20 πιο ευάλωτες χώρες στην κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές, όπως η Σομαλία και το Σουδάν, δεν βρίσκεται μεταξύ των 20 χωρών που λαμβάνουν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση ανά κάτοικο προκειμένου να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Γή

  Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος Γ αιώνας πΧ είχε διακηρύξει ότι δέν κινείται ο Ήλιος γύρω από τή Γή, αλλά η Γή γυρίζει μαζί μέ όλους τούς πλανήτες γύρω από τόν Ήλιο. Τό ΙΣΤ αιώνα πΧ τό απέδειξαν αυτο επιστημονικά ο Ν Κοπέρνικος και ο Γαλιλαίος. Τή σφαιρικότητα τής Γής τήν απέδειξε ο Μαγγελάνος μέ τόν περίπλου τής Γής 1520. Τήν περιστροφική εξάλλου κίνηση τής Γής γύρω από τόν άξονα της τή διαπίστωσε πρώτος ο Έλληνας φιλόσοφος Φιλόλαος τόν Ε αιώνα πΧ και τήν επαλήθευσε η θεωρία τού Κοπέρνικου. Οι πρώτες επιστημονικές αποδείξεις γιά τήν περιφορά τής Γής γύρω από τόν Ήλιο παρουσιάστηκαν από τόν Κοπέρνικο τό Γαλιλαίο τόν Κέπλερ και τόν Νεύτωνα. Τό 1924 η -Διεθνής Γεωδαιτική και Γεωφυσική Ένωση- αποδέχτηκε ώς _γήινο ελλειψοειδές σχήμα_ τό ελλειψοειδές τού Χαίυφορδ. Τό κλιματικό συστήμα τού Βλαντιμίρ Κέπεν πού εξακολουθεί νά είναι παραδεκτό χωρίζει τή Γή σέ 5 κυρίως ζώνες. Η κάθεμιά τους έχει τόν ειδικό χαρακτήρα της. Οι διαχωρισμοί αυτοί βασίζονται στή θερμοκρασία στίς βροχοπτώσεις και στή βλάστηση : Τροπικό κλίμα (μέ βροχές) , Ξηρό κλίμα , Μέσου πλάτους κλίμα (μέ βροχές) , Ψυχρό δασικό κλίμα , Πολικό κλίμα. Τό κλίμα τής Γής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κυριότεροι είναι η Ψηλή ή η Χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση. Η θάλασσα παίζει αποφασιστικό ρόλο στή διαμόρφωση τού κλίματος.Υπαρχουν ψυχρά ή θερμά θαλασσινά ρεύματα πού επιδρούν στό κλίμα τών χωρών πού περιβρέχουν. Σπουδαίο ρόλο στή διαμόρφωση παίζουν και οι άνεμοι.

  1. avatar Giorgis

   Ο Ερατοσθένης είχε αποδείξει τη σφαιρικότητα της Γης σχεδόν 2000 χρόνια πριν τον Μαγγελάνο και είχε υπολογίσει και την ακτίνα της. Ο Μαγγελάνος το επιβεβαίωσε απλώς πειραματικά.

 2. avatar SER 30

  ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΥΣΑΞΑΝΕ ΑΠΑΝΤΕΣ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ Σ * ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΑΙΣΧΟΣ ΜΕΣΩ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΟΛΟΙ ΚΟΙΤΑΓΑΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΑΝΕ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΠΛΑ ΑΝΕΣΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΠΟΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑ ΣΩΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΑΤΕ . ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΟΧΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΘΑ ΣΥΛΛΑΒΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΕΥΣΕΤΕ ΤΑΝΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΡΙΞΕΤΕ ΣΤΟ ΚΕΛΙ 3 3 ? ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ ΕΙΜΕΘΑ ΧΟΡΤΑΤΟΙ .

 3. avatar ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΙΡΜΠΟΣ

  Tα chemtrails μπορει να μην εδωσαν τη λυση στην κλιματικη αλλαγη αλλα στη λυση του
  ,,υπερπληθυσμου,, των γκοιμ ειναι λιρα εκατο.Ο καρκινος,το παρκινσον,τα αναπνευστικα θεριζουν στην Ελλαδα.Ο κορονοιος ειναι απλη οδοντοκρεμα εαν δουμε τους αριθμους των θανατων απο καρκινο παρκινσον.Κυριοι ειδικοι,,,τα βαρεα μεταλλα τι προκαλουν στην υγεια των ανθρωπων;;;;;;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει