Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF και η Ένωση Ζωολογικών Κήπων της Γερμανίας  ζητούν την απαγόρευση του εμπορίου τίγρεων και οργάνων τους.

«Το παράνομο ή κακώς ρυθμισμένο εμπόριο τίγρεων και οργάνων ή μερών τους αποτελεί επίσης απειλή για τα τελευταία άγρια ζώα μέσω της λαθροθηρίας», δήλωσε ο Άρνουλφ Κένκε, επικεφαλής προστασίας ειδών της «WWF Germany» στο ζωολογικό κήπο της Λειψίας, όπου η WWF παρουσίασε την έκθεσή της για το εμπόριο τίγρεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η Ευρώπη είναι επίσης κόμβος διεθνούς εμπορίου τίγρεων. Ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ήταν από τους 30 μεγαλύτερους εξαγωγείς και εισαγωγείς τίγρεων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της WWF, στην ΕΕ επιτρέπεται η εξαγωγή τίγρεων σε τρίτες χώρες για εμπορικούς σκοπούς. Σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση, 43 από τις συνολικά 187 ζωντανές τίγρεις που εξήχθησαν μεταξύ 2013 και 2017 αποτέλεσαν αντικείμενο εμπορικών σκοπών, όπως η αναπαραγωγή, από ιδιώτες ιδιοκτήτες.

Σε αυτές πρέπει να προστεθούν επίσης 73 τίγρεις που έχουν καταλήξει σε τσίρκο, πάρκα ψυχαγωγίας και περιοδεύοντα σόου ζώων σε όλο τον κόσμο, για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, τη Ρωσία και την Τουρκία. Επιπλέον, έγιναν 95 κατασχέσεις προϊόντων τίγρης.

Κατά την WWF, η γούνα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ως τρόπαιο όπως επίσης το πέος και τα οστά τους ως υποτιθέμενα φάρμακ. Η Σύμβαση της Ουάσιγκτον για την προστασία των ειδών, απαγορεύει όμως το εμπόριο  προϊόντων τίγρης.

«Σύμφωνα με το “Σύστημα Πληροφοριών για Ζωολογικούς Κήπους”, 199 τίγρεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή  σε ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους. Πέρα από τους ζωολογικούς κήπους, υπάρχουν όμως και πολλές τίγρεις οι οποίες εκτρέφονται από ιδιώτες. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε καν τον ακριβή αριθμό και πού βρίσκονται, αφού κάθε χώρα έχει διαφορετικούς εθνικούς κανονισμούς», πρόσθεσε ο Kένκε.

«Λίγες μόνο χώρες της ΕΕ έχουν καταγράψει τον αριθμό των ιδιοκτητών των αιλουροειδών αυτών και των ιδιωτών εκτροφέων. Υπάρχουν κενά στην ιδιωτική και εμπορική εκτροφή τους που πρέπει να συμπληρωθούν», πρόσθεσε ο Γιοργκ Γιούνχολντ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Διευθυντής του ζωολογικού κήπου της Λειψίας.

Ο Γιούνχολντ τόνισε επίσης ότι οι κανονισμοί στη Γερμανία επαρκούν. «Η τεχνογνωσία και τα εργαλεία για την υπεύθυνη διαχείριση των άγριων ζώων που βρίσκονται σε ανθρώπινα χέρια υφίστανται και αν εφαρμοσθούν σε όλη τη χώρα, μπορούν σε γενικές γραμμές να βοηθήσουν στην πρόληψη του λαθρεμπορίου. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη δυνατοτήτων ελέγχου και επιβολής του νόμου».

Τέλος ο Κένκε τόνισε πως «σύμφωνα με την WWF, περίπου 3890 τίγρεις ζουν σήμερα στην άγρια φύση. «Ένας σημαντικά υψηλότερος αριθμός αυτών των μεγάλων αιλουροειδών βρίσκεται παγκοσμίως σε ιδιωτικά χέρια και δεν ελέγχονται επαρκώς».