Άγιο Όρος: Από τις γεννήτριες και τα καυσόξυλα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Πρόσκληση της Περιφέρειας για φωτοβολταϊκά


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
13:47
23/09/2020
Άγιο Όρος: Από τις γεννήτριες και τα καυσόξυλα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
11
loading

Στη λειτουργία γεννητριών που καταναλώνουν πετρέλαιο Diesel και στην εκτεταμένη χρήση καυσόξυλων βασίζεται εδώ και χρόνια η παραγωγή ενέργειας στη χερσόνησο του Αγίου Όρους, όπου δεν υπάρχει σύνδεση ή πρόβλεψη για σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας ενώ δεν υφίσταται και δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς κάθε μοναστήρι είναι ενεργειακά ανεξάρτητο.

Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η δυσκολία κάλυψης των σταδιακά αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της περιοχής, η μεγάλη δαπάνη αλλά και η δυσκολία προμήθειας, μεταφοράς και αποθήκευσης των καυσίμων, ο θόρυβος και η χαμηλή απόδοση των γεννητριών που πολλές φορές είναι αρκετά παλιές, αλλά και οι υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ενέργειας στην Ιερά Κοινότητα, δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία», για την αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Άγιον Όρος. Ο περιβαλλοντολόγος στη Μονάδα Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, Τρύφων Χατζηιωάννου, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ετοιμάζεται μια πρόταση από την κοινότητα του Αγίου Όρους για να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων».

Από το πρόγραμμα μπορούν να χρηματοδοτηθούν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πεδίων, η κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για τη συγκέντρωση, μεταφορά και διανομή της παραγόμενης ενέργειας στον τόπο κατανάλωσης και η εγκατάσταση διατάξεων αποθήκευσης και ρύθμισης της διάθεσης της ενέργειας.

Στόχος της πρόσκλησης, άλλωστε, που ανήκει σε άξονα προτεραιότητας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), είναι η αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και η βελτίωση της αποδοτικότητας κατά την παραγωγή ενέργειας, για τις ανάγκες των κτιρίων του Αγίου Όρους, η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η προστασία του μοναδικού φυσικού και περιβαλλοντικού δυναμικού του Αγίου Όρους (το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη Natura 2000 και είναι ενταγμένο στο κατάλογο των μνημείων της UNESCO) και η κάλυψη των απαιτήσεων σε ενέργεια εντός των Ιερών Μονών, οι οποίες φιλοξενούν όλο το χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωάννου, τα σημεία στα οποία θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά θα προσδιοριστούν κατά την υποβολή των προτάσεων, με την προϋπόθεση να είναι εφικτή -λειτουργικά- η μεταφορά της ενέργειας στις μονές ενώ και το ποσοστό κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της περιοχής θα προσδιοριστεί στην πρόταση που θα υποβληθεί. Σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του προγράμματος ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ο κ. Χατζηιωάννου επισήμανε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί ο χρόνος που θα διαρκέσουν οι διαδικασίες μέχρι να γίνει η σύμβαση με τον ανάδοχο, ωστόσο εκτίμησε ότι από την έναρξη του έργου, αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε ένα χρόνο μέχρι να γίνει λειτουργικό και να ξεκινήσει η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο.

Σημειώνεται ότι η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε δεκατρία εκατομμύρια ευρώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar αποθήκευση

  Θα μπορούν να πάραγουν ενέργεια με ΦΒ 10KW και η παραπανήσια να χρησιμοποιείται σε άντληση νερού και να αποθηκεύεται σε δεξαμενές νερού σε ύψη ανω των 800μ, έτσι αν έχουμε δεξαμενή 100 κυβικά μέτρα (μπανιέρα είναι ~3 κμ) σε υψόμετρο 100μ, (αντιστοιχία χωρητικότας σε μπαταρία 11KWh) να έχουμε υδροστρόβιλο 3ΚW να πάραγει άμεσα ρεύμα για (3,5 ωρες στο max).
  Τα μεγέθη είναι ενδεικτικά.
  Με τέτοιο ανάγλυφο περιοχής δεν απαιτούνται και μπαταρίες παρά ελάχιστες για τους αυτοματισμούς.

  1. avatar Giorgis

   Ένα τόσο μικρής κλίμακας αντλησιοταμιευτικό θα κοστίσει πολύ περισσότερο από μπαταρίες. Εδώ τα πολύ μεγάλης κλίμακας, οριακά έρχονται φθηνότερα από μπαταρίες. Απαιτείται και κάτω δεξαμενή, η οποία βέβαια μπορεί να είναι η θάλασσα αν εξυπηρετεί. Η διασύνδεση μεταξύ μοναστηριών θα κατεβάσει κι άλλο το κόστος και την ανάγκη αποθήκευσης ενέργειας.
   Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα, ανανεώσιμα και ουδέτερων εκπομπών CO2, καυσόξυλα για θέρμανση, ζέσταμα νερού ή και μαγείρεμα γιατί η αντίστοιχη ενέργεια από Φ/Β και μπαταρίες ή αντλησιοταμίευση θα ανέβαζε πολύ το κόστος.
   Δεν αντικαθιστάς μια καλή ΑΠΕ που δουλεύει χιλιετίες με άλλη ΑΠΕ αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.
   Μπορείς βέβαια να συμπληρώσεις με κάποια ΑΠΕ την ήδη υπάρχουσα για ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και απαιτούν υποχρεωτικά ρεύμα, όπως σύγχρονος φωτισμός, ψυγείο κλπ.

 2. avatar Δημ. Παπανικολάου

  Προς τι ή ενημέρωση το αν θ αλλάξουν τύπο ενέργειας;
  Άνθρωποι είναι κ αυτοί....

 3. avatar Giorgis

  Τα καυσόξυλα είναι η πιο παλιά και διαδεδομένη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας αλλά για κάποιους \"επιστήμονες\" δεν είναι. Τελικά η ΕΛΕΤΕΑΝ πουλάει και φωτοβολταϊκά?

  1. avatar GiannisAGiannis

   Απαιτεί πρώτη ύλη και παράγει πολλά αέρια θερμοκηπίου καθώς και ρύπανση.

 4. avatar Φιλήμων

  Ο ασκητικός τρόπος ζωής ο σεβασμός στην κτίση του Θεού και η ολιγάρκεια του ορθόδοξου μοναχισμού ταιριάζει γάντι με τη σύγχρονη οικολογική τεχνολογία της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

  1. avatar Giorgis

   Γιατί, η παραδοσιακή τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών που χρησιμοποιούν εδώ και χιλιετίες οι άνθρωποι τι κακό έχει?

 5. avatar Ηλιας ΡΕΝΙΟΣ

  Στο Α,Ο υπαρχουν σπουδαια επιστημονικα μυαλα μοναχων.

 6. avatar (*)

  Η θεϊκή ενέργεια δεν είναι αρκετή για τίς ανάγκες τους;
  Μήπως δεν προσεύχονται αρκετά;

  1. avatar ααα μπραβο…

   εσύ εισαι ο κορωνιάρης της ημερας....

 7. avatar Ο βουδας φιλουσε ξενερωτα

  Απο ολα..η πιστη νικα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει