Οι νεοσσοί των πιγκουίνων πεθαίνουν ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνει νέα έρευνα, σημειώνοντας πως οι καταιγίδες και η έντονη ζέστη προκαλούν το θάνατο μεγάλου αριθμού νεαρών πιγκουίνων.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One, εστίασε στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη μεγαλύτερη αποικία πιγκουίνων του Μαγγελάνου, σε διάστημα 27 ετών.
 
Περίπου 200.000 ζευγάρια των πιγκουίνων αυτών φωλιάζουν στη χερσόνησο Punta Tombo της Αργεντινής κάθε χρόνο, σημειώνει το BBC. Ζουν εκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο, μέχρι να γεννηθούν τα μικρά τους.

Ωστόσο η ζωή των νεογέννητων πιγκουίνων αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους.

Είναι πολύ μεγάλοι για να κουρνιάσουν κάτω από τους γονείς τους, ώστε να κρατηθούν ζεστά, αλλά ταυτόχρονα πολύ μικροί για να έχουν αναπτύξει αδιάβροχα φτερά.

Έτσι, είναι πολύ ευάλωτα στις καταιγίδες,αν βραχούν πολύ συνήθως πεθαίνουν, παρά το ότι οι γονείς τους τα προσέχουν συνέχεια.

Επίσης συχνά είναι θύματα της μεγάλης ζέστης καθώς δεν μπορούν να δροσιστούν στο νερό, όπως οι άλλοι.

Η έρευνα επισήμανε τη μεγάλη επίδραση που έχει στους πιγκουίνους η κλιματική αλλαγή.

Κατά μέσο όρο το 40% πεθαίνει λόγω πείνας, όμως η αλλαγές στο κλίμα σκοτώνουν 7%!

«Το ευμετάβλητο κλίμα με τις αυξημένες βροχές και τις ακραίες θερμοκρασίες έγινε πιο έντονο τα τελευταία 50 χρόνια και σκοτώνει πολλά μικρά», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Σε μία διετία αποτέλεσε τον συνηθέστερο λόγο θανάτου των μικρών, καθώς εκεί αποδόθηκε ο θάνατος των μισών νεαρών πιγκουίνων τη μία χρονιά και του 43% την επόμενη.

«Είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την επιβίωση των μικρών και την αναπαραγωγική επιτυχία», αναφέρει ο επικεφαλής των ερευνητών καθηγητής Dee Boersma από το University of Washington.