Τα κτενοφόρα, τα ζελατινώδη πλάσματα της θάλασσας που μοιάζουν με μέδουσες, έχουν έναν αδιανόητο τρόπο να εισβάλουν σε ολοένα και πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Το σκοτεινό μυστικό τους δεν είναι άλλο πως τρέφονται με τα μικρά τους. Και αποδίδουν μάλιστα απογόνους όχι για να διαιωνίσουν το είδος τους, αλλά για να επιβιώσουν στο μακρύ ταξίδι τους στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Τα ημιδιαφανή κτενοφόρα είναι ενδημικά είδη της ανατολικής ακτής της βόρειας και νότιας Αμερικής, τα συναντάμε όμως πια από την Κασπία Θάλασσα μέχρι και τα παραλιακά νερά της Ευρασίας.

Και είναι κίνδυνος-θάνατος για κάθε οικοσύστημα, σπέρνοντας όλεθρο στο πέρασμά τους, ειδικά στην τοπική αλιεία.

Ο επιτυχημένος μηχανισμός του παράξενου αυτού πλάσματος να φτάνει τόσο μακριά παρέμενε ωστόσο μυστήριο ως τώρα. Μια διεθνής ομάδα ερευνητών μάζεψε κτενοφόρα από τις ακτές της βόρειας Γερμανίας και αποκάλυψε το ανατριχιαστικό μυστικό τους.

«Οι ενήλικες μέδουσες τρέφονταν πράγματι με τους ίδιους τους απογόνους τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, Jamileh Javidpour…

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.