Είναι μια πολύ άγρια στιγμή. Αλλά είναι ταυτόχρονα και η επιβεβαίωση τόσο του νόμου του ισχυρού όσο και της δύναμης του ενστίκτου της επιβίωσης. Είναι η στιγμή που μια νεαρή ζέβρα έγινε το γεύμα κροκοδείλων, καθώς διέσχιζε τον ποταμό Μάρα στην Κένυα.

Η νεαρή ζέβρα περίμενε με το υπόλοιπο κοπάδι μέχρι να έρθει μια ασφαλής στιγμή για να περάσουν τον ποταμό. Αλλά όταν τελικά μπήκε στο ποτάμι, έχασε το βηματισμό της και απομονώθηκε από το κοπάδι. Αυτό απέβη μοιραίο. Πριν οι άλλες ζέβρες προλάβουν να καταλάβουν ακριβώς τι συνέβαινε, το νεαρό θύμα τραβήχτηκε στο νερό από τους κροκόδειλους.

Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Michael Olsen βρέθηκε στο καταφύγιο Maasai Mara National Reserve και κατέγραψε στο φακό του την άνιση μάχη.

«Το να διασχίσουν οι ζέβρες το ποτάμι κράτησε πολλή ώρα, υπήρχε πολύ ένταση κι όλοι ευχόμασταν να περάσουν ασφαλείς. Σχεδόν τα κατάφεραν. Ήταν πολύ εντυπωσιακό να βλέπει κανείς πώς συνεννοούνταν και προετοιμάζονταν οι ζέβρες ως κοπάδι αλά και πώς έστηναν την ενέδρα τους οι κροκόδειλοι», είπε.

Το κοπάδι έπρεπε να περάσει τον ποταμό για να συνεχίσει τη μετανάστευσή του προς την Τανζανία. Καθοδηγούμενες από έναν ώριμο επιβήτορα, οι υπόλοιπες ζέβρες περίμεναν το πλήθος τους να είναι αρκετό για να επιχειρήσουν το μεγάλο βήμα.

Ο επιβήτορας επιθεώρησε την όχθη του ποταμού για να βρει το ιδανικό σημείο για το πέρασμα και κολύμπησε μέχρι την άλλη όχθη. Χρειάστηκε όμως να γυρίσει πίσω όταν αντελήφθη πως το κοπάδι δεν τον ακολούθησε τρομαγμένο από έναν ιπποπόταμο.

Λίγο μετά έγινε η δεύτερη απόπειρα με το κοπάδι ενωμένο για λόγους ασφαλείας. «Οι κροκόδειλοι είχαν πάρει θέσεις στο ποτάμι πριν και μετά το σημείο περάσματος», περιέγραψε ο 60χρονος φωτογράφος στη Daily Mail. «Έγιναν μερικές αναποτελεσματικές προσπάθειες από τους κροκόδειλους », πρόσθεσε.

Την ώρα που οι περισσότερες ζέβρες είχαν διασχίσει το ποτάμι, μια νεαρή ζέβρα έχασε το βηματισμό της στο σημείο όπου το ποτάμι ήταν βαθύτερο και απομακρύνθηκε από την ασφάλεια του κοπαδιού.
Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο ένας κροκόδειλος όρμησε στην άτυχη ζέβρα με τα τρομακτικά σαγόνια του ορθάνοιχτα, πριν την τραβήξει κάτω από το νερό.

«Νιώσαμε πως δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, καθόμασταν και παρακολουθούσαμε ένα ευάλωτο νεαρό ζώο να γίνεται θήραμα έτσι απλά», πρόσθεσε ο Olsen. «Μόλις αποσπάστηκε από την ασφάλεια του κοπαδιού δέχθηκε επίθεση, χρειάστηκε μόνο ένα λάθος. Η αλήθεια της φύσης είναι πολλές φορές σκληρή», τόνισε.

Δείτε τις φωτογραφίες