Η κλιματική αλλαγή απειλεί με εξαφάνιση την οχιά της Πίνδου

Είναι η μικρότερη οχιά της Ελλάδας φθάνοντας σε μήκος τα 35 έως 45 εκατοστά


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
10:40
12/03/2020
Η κλιματική αλλαγή απειλεί με εξαφάνιση την οχιά της Πίνδου
11
loading

Μια νέα έρευνα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί βασική απειλή που μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση της οχιάς της Πίνδου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έντβαρντ Μιτσέι του Κέντρου Οικολογικής Έρευνας της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών, που έκαναν τη δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό «Oryx», εκτιμούν ότι έως το 90% των ορεινών ενδιαιτημάτων της εν λόγω οχιάς θα καταστούν αφιλόξενα έως το τέλος της δεκαετίας του 2080 λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

Η οχιά της Πίνδου ή νανόχεντρα είναι η μικρότερη οχιά της Ελλάδας, φθάνοντας σε μήκος τα 35 έως 45 εκατοστά. Ζει σε απομονωμένα αλπικά και υποαλπικά λιβάδια στην ελληνική οροσειρά της Πίνδου και στη νότια Αλβανία, συνήθως σε υψόμετρο άνω των 1.400 μέτρων. Θεωρείται ξεχωριστό είδος (Vipera graeca) και το δηλητήριό της είναι σχετικά ασθενές, αν και απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Στη χώρα μας υπάρχουν και άλλα είδη οχιάς (κοινή, οθωμανική, της Μήλου, αστρίτης), αλλά της Πίνδου θεωρείται από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας του Περιβάλλοντος (IUCN) κατ' εξοχήν αυτή που απειλείται ως είδος και ένα από τα ερπετά της Ευρώπης που ήδη αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή θα εντείνει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο στο μέλλον.

Η οχιά της Πίνδου είναι προσαρμοσμένη στο κρύο περιβάλλον και θεωρείται άκρως ευάλωτη στην άνοδο της θερμοκρασίας και στην ξηρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ήδη, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα καλοκαίρια είναι πολύ ζεστά για το συγκεκριμένο φίδι, δυσκολεύοντας την έξοδο από τη φωλιά του και τη διατροφή του.

Η λεκάνη της Μεσογείου, που περιλαμβάνει την Ελλάδα, αναμένεται να γίνει σημαντικά ξηρότερη τις επόμενες δεκαετίες, καθώς προβλέπεται ότι θα μειωθούν οι βροχοπτώσεις. Παράλληλα, θα μειωθούν οι πληθυσμοί των εντόμων που αποτελούν την τροφή της οχιάς, ενώ και οι βοσκοί της Πίνδου σκοτώνουν συχνά τις οχιές, επειδή κατά καιρούς δαγκώνουν τα πρόβατά τους.

Από ελληνικής πλευράς, στη μελέτη συμμετείχαν o καθηγητής Στέφανος Ρούσος (Τμήμα Βιολογικών Επιστημών Πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας ΗΠΑ) και οι ερπετολόγοι Μαρία Δημάκη (Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας) και Γιάννης Ιωαννίδης (Βιόσφαιρα).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Ευη Αρβανιτη

  Ερπετοπανίδα! ........ !!!!\' Ενοια σας ακομη και οι λύκοι και οι αλεπούδες. Οι αετοί τα γεράκια. τρώνε ποντίκια ! Κι αν χορταίναν με αυτα, δεν θα επιτίθονταν στα κοπάδια !

 2. avatar Ευη Αρβανιτη

  Δεν μπορώ να φανταστώ ανθρωπους που να ανησυχούν για το αν χαθούν οι οχιές απο την φυςη ή οχι ! Τελικά πολυ ανωμαλία κυκλοφορεί!
  Αγαπητοί μου τα φίδια δεν τα επλαςε ο Θεος ! Δεν ανοίκουν στο οικοςυςτημα. Ειναι μεταλλαγμένα όντα που τα γέννησαν γυναίκες που συνήλθαν με γενετιςιες σχέσεις με Εωσφωριους ! Γι αυτο και τα φίδια ειναι αθάνατα! Αν δεν βρεθεί καποιος να τα σκοτώσει ! Τωρα αν τα σκοτώσει η κλιματική αλλαγή ! Χαράς Ευαγγελία! ,!!!

 3. avatar .;.

  στην κουμουνδούρου έχει πολλές τέτοιες

 4. avatar Ο..

  Το κακό που είναι σε αυτό;;;;

  1. avatar Giorgis

   Ότι θα μας φάνε τα ποντίκια?

 5. avatar Γαλατάς

  Η Ελλάδα δεν θα ξεμείνει ποτέ από \"οχιές\".

 6. avatar Επόμενη εξαφάνιση

  Μάλλον θά έχουν κάτι στείρα βόδια στα μυαλά σάν καί εσένα. Έστω νά είχες καί τήν παραμικρή γνώση τό τί σημαίνει η ερπετοπανίδα για τόν πλανήτη.

 7. avatar Τονο Μάσας.

  Κουκλιτσα ειναι και σιγά μη φταίει η κλιματική αλλαγή. Θα ρίχνουν οι βλάχοι τσοπαναρέοι τίποτα δηλητήρια και θα εξοντώνουν τα ζωάκια. Αυτοί δεν έχουν αφήσει σχεδόν τίποτα ζωντανό έξω στην φύση όχι μόνο ζώο αλλά και τους γειτόνους τους και τους συγχωριανούς τους. Χώρια τις φωτιές που βάζουν για βοσκοτόπια.

 8. avatar Άσφαλτος

  Να, αυτά διαβάζω και ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΜΑΙ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει