Τις εργασίες για την απομάκρυνση περίπου 1.500 ράβδων καυσίμου από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα 4 ετοιμάζονται να ξεκινήσουν οι εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, ένα εγχείρημα δύσκολο και επικίνδυνο.

Η διαδικασία θεωρείται ορόσημο για την επιχείρηση απορρύπανσης του εργοστασίου, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η απομάκρυνση των καυσίμων στην πραγματικότητα συνεπάγεται την έναρξη του παροπλισμού του εργοστασίου», δήλωσε ο επικεφαλής των εργασιών, Akira Ono.

Η επιχείρηση απορρύπανσης υπονομεύεται από ποικίλα προβλήματα, μεταξύ των οποίων η πρόσφατη διαρροή 300 τόνων ραδιενεργού νερού από τις δεξαμενές αποθήκευσης.

Όπως ανακοινώθηκε, η TEPCO, η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, θα απομακρύνει 1.500 ράβδους καυσίμου από τον αντιδραστήρα 4 και θα τις τοποθετήσει σε ειδικά σχεδιασμένα κοντέινερ, που θεωρούνται ασφαλέστερα.

Το κτήριο του αντιδραστήρα 4 εξερράγη μετά το χτύπημα του τσουνάμι το 2011, πιθανότατα λόγω της συσσώρευσης υδρογόνου από τον διπλανό αντιδραστήρα. Όταν το τσουνάμι σάρωσε το πυρηνικό εργοστάσιο, σε απόσταση 240 χιλιομέτρων από το Τόκιο, η παροχή ρεύματος στα συστήματα ψύξης τριών αντιδραστήρων διακόπηκε ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να συμβεί το δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία μετά το Τσερνόμπιλ το 1986.

Οι τρεις αντιδραστήρες έλιωσαν και ραδιενεργό υλικό διέρρευσε στην ατμόσφαιρα. Ο αντιδραστήρας 4 ωστόσο ήταν εκτός λειτουργίας για τη διεξαγωγή εργασιών συντήρησης, οπότε τα καύσιμά του αποθηκεύτηκαν προσωρινά υπογείως, καθώς η επαφή με τον αέρα ενέχει τον κίνδυνο υπερθέρμανσης.

Τώρα πρέπει να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν σε ασφαλέστερο σημείο, μια διαδικασία που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη.

Πηγή: econews.gr