Ένα ολόκληρο σύστημα επικοινωνίας διαθέτουν οι σκύλοι με επίκεντρο την ουρά τους και τις κινήσεις της, οι οποίες φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένες με τη διάθεσή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Παλαιότερες έρευνες είχαν καταγράψει το πώς τα χαρούμενα σκυλιά κουνούν τις ουρές τους πιο πολύ προς τα δεξιά (από την οπτική γωνία των σκύλων), ενώ τα νευρικά σκυλιά την κουνούν από τα αριστερά.

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Biology υποστηρίζει πως τα σκυλιά αντιλαμβάνονται και ανταποκρίνονται σε αυτές τις μικρές- για το ανθρώπινο μάτι- διαφορές.

«Είναι γνωστό για τους ανθρώπους πως η αριστερή και η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου εμπλέκονται με διαφορετικό τρόπο σε ερεθίσματα που προκαλούν αρνητικά ή θετικά συναισθήματα», τονίζει ο καθηγητής Georgio Vallortigara, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Trento, «εδώ επιχειρούμε να διερευνήσουμε το ίδιο φαινόμενο σε άλλα είδη». Πρόσθεσε πως, όπως και στους ανθρώπους, στα σκυλιά η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου συνδέεται με τις κινήσεις της αριστερής πλευράς του σώματος και το αντίθετο, καθώς και ότι τα δύο ημισφαίρια παίζουν διαφορετικούς ρόλους στα συναισθήματα.
 

Για να μελετήσουν τις αντιδράσεις των σκύλων στο δεξιόστροφο κούνημα της ουράς άλλων σκύλων, εξηγεί το BBC, οι ερευνητές τους κατέγραψαν την ώρα που έβλεπαν βίντεο με άλλους σκύλους, μετρώντας τους καρδιακούς παλμούς και αναλύοντας τη συμπεριφορά τους. 
 
Παρατήρησαν πως όταν οι σκύλοι έβλεπαν δεξιόστροφο κούνημα ουράς ήταν απολύτως ήρεμοι ενώ όταν έβλεπαν αριστερόστροφη κίνηση οι καρδιακοί παλμοί τους αυξάνοντα και έδειχναν να στρεσάρονται.

Ο καθηγητής Vallortigara δεν πιστεύει πως τα σκυλιά επικοινωνούν εκούσια με αυτές τις κινήσεις αλλά πως έχουν μάθει από εμπειρία με ποιες κινήσεις θα πρέπει να ανησυχούν.

«Εάν ένας σκύλος έχει πολλές αλληλεπιδράσεις με άλλα σκυλιά και συχνά το κούνημα της ουράς τους προς μία κατεύθυνση συνδέεται με πιο φιλική συμπεριφορά, μαθαίνει να αντιδρά με βάση αυτή την εμπειρία», τονίζει.