Το παράξενο που συμβαίνει με τα καβούρια του Ειρηνικού

Με τι τραγικό τρόπο τα επηρεάζει η οξίνιση των ωκεανών


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
7:52
29/01/2020
Το παράξενο που συμβαίνει με τα καβούρια του Ειρηνικού
1
loading

Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους κάνουμε κακό στη θάλασσα είναι το φαινόμενο της οξίνισης, της μείωσης του pH των ωκεανών δηλαδή.

Η αύξηση της οξύτητας του νερού επηρεάζει κατά πολύ τους οργανισμούς με ασβεστολιθικό εξωσκελετό, οι οποίοι απειλούνται πλέον ευθέως από την ανθρώπινη δράση.

Κι ένα από τα πλέον εμπορικά καβούρια του πλανήτη πλήττεται από την κλιματική αλλαγή με τρόπο πρόδηλο. Εκεί δηλαδή που θεωρούνταν απρόσβλητο από τα πάντα, το καβούρι του Ειρηνικού (Metacarcinus magister) χάνει μέρη του σώματός του εξαιτίας της οξίνισης.

Αυτό μας λένε στη μελέτη τους οι επιστήμονες του National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) των ΗΠΑ, πως το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφά το νερό της θάλασσας αυξάνει τη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου, καταλήγοντας σε αυξημένα επίπεδα οξύτητας.

Κοράλλια, καβούρια και οστρακόδερμα γενικώς βάλλονται από την οξίνιση των ωκεανών και το καβούρι του Ειρηνικού έχει δυστυχώς την τιμητική του, όπως μας λέει η μελέτη, που βρίσκει συνεχώς τέτοια καβούρια να λείπουν τμήματα των ποδιών τους ή να παρουσιάζουν αλλοιώσεις στο κέλυφος. Κάνοντάς τα δηλαδή πιο εύκολη λεία στους θηρευτές τους.

«Είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι τα καβούρια πλήττονται ήδη από την οξίνιση των ωκεανών στο φυσικό περιβάλλον», γράφει η επικεφαλής της μελέτης Nina Bednarsek.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Αστέρης του… βυθού!!!!

    {...}… των επαγγελματιών δήθεν περιβαλλοντολόγων

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει