Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπους να εξαφανίσουν τους τόνους πλαστικού που επιπλέουν στους ωκεανούς, μολύνοντας τα υδάτινα οικοσυστήματα.

Ο μεγαλύτερος θαλάσσιος «σκουπιδότοπος» έχει εντοπιστεί στο βόρειο Ειρηνικό και καλύπτει μια περιοχή, που η έκτασή της είναι διπλάσια από το μέγεθος της Γαλλίας. Ανάλογοι «σκουπιδότοποι» έχουν εντοπιστεί και στο βόρειο και νότιο Ατλαντικό, καθώς μεταφέρονται από τα θαλάσσια ρεύματα.

Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι από την υπερσυγκέντρωση πλαστικών «απειλούνται» και ο νότιος Ειρηνικός και ο Ινδικός ωκεανός.

Εκτός από τη ρύπανση των ακτών και την περιβαλλοντική καταστροφή της θαλάσσιας ζωής, λόγω του ότι οι θαλάσσιοι οργανισμοί μπερδεύονται και τρέφονται με πλαστικά, οι ρυπαντές που βρίσκονται στο νερό και οι οποίοι προσκολλώνται στα πλαστικά που επιπλέουν, μεταφέρουν μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων, διάφορα είδη χημικών αποβλήτων στους ωκεανούς.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Sheffield μελετούν με ποιον τρόπο θα επιταχυνθεί η διαδικασία διάσπασης των πλαστικών, παρακολουθώντας τη λειτουργία μικροοργανισμών, που ζουν μέσα στο νερό και τρέφονται με πλαστικό.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι αρκετά ενθαρρυντικές. Υπό κανονικές συνθήκες τα μικρόβια αυτά χρειάζονται αρκετό χρόνο για να αποσυνθέσουν το πλαστικό, ωστόσο αν εκατοντάδες, χιλιάδες ή εκατομμύρια μικροοργανισμοί προσκολλούνταν σε ένα πλαστικό αντικείμενο, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Η βιολογική παρέμβαση για την αποκατάσταση του ωκεάνιου περιβάλλοντος είναι ένας σχετικά νέος τομέας και ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της σε αυτό.

Πηγή: BBC