Η τεχνική που χρηματοδοτεί ο Μπιλ Γκέιτς για να διπλασιάσει τις σοδειές

Η «πειραγμένη» φωτοσύνθεση θα σώσει τον πλανήτη από την πείνα


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
7:33
06/11/2019
Η τεχνική που χρηματοδοτεί ο Μπιλ Γκέιτς για να διπλασιάσει τις σοδειές
6
loading

«Η φωτοσύνθεση έχει κάποια ψεγάδια», λέει χαρακτηριστικά ο Μπιλ Γκέιτς, «αποδεικνύεται πως τα φυτά είναι αρκετά μη αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούν την ενέργεια του ήλιου».

Κάτι που σημαίνει μειωμένες παραγωγές φυτικών προϊόντων, μια ανεπάρκεια της φύσης που έβαλε σκοπό να θεραπεύσει!

Ο Γκέιτς χρηματοδοτεί μια διεθνή ομάδα ερευνητών που προσπαθούν να βελτιώσουν τις τεχνικές φωτοσύνθεσης των φυτών και να διπλασιάσουν τις σοδειές σε βασικά διατροφικά προϊόντα, όπως το ρύζι, το καλαμπόκι, η σόγια κ.ά.

Μέχρι το 2050, θα πρέπει ως ανθρωπότητα να παράγουμε 60-70% περισσότερη τροφή, ένας στόχος που δυσχεραίνεται από την κλιματική αλλαγή.

Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς συνεργάζεται με το αμερικανικό U.S. Foundation for Food and Agriculture Research και το βρετανικό U.K. Government's Department for International Development για να κάνουν τη φωτοσύνθεση πιο αποδοτική.

Το πρόγραμμα, γνωστό ως RIPE (Realizing Increased Photosynthetic Efficiency), το τρέχει το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και έχει αποκρυπτογραφήσει πλήρως τα 170 βήματα της χημικής διεργασίας που επιστρατεύουν τα φυτά για να μετατρέψουν το ηλιακό φως σε ενέργεια.

Οι ερευνητές έχουν βρει τρόπους να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα της φωτοσύνθεσης και τα πρώτα μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από θετικά. Οι εργαστηριακοί έλεγχοι δείχνουν πως η ανάπτυξη των φυτών με αυτές τις τεχνικές έχει αυξηθεί κατά 40%.

Και πολλά περισσότερα θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Ένα ντε?

  Όντας βιολόγος, συμφωνώ απόλυτα με τον Giorgis. Ήταν η σκέψη μου ακριβώς διαβάζοντας το κείμενο. Όποτε έγινε προσπάθεια να "διορθωθεί" η φύση, ήταν για ίδια οφέλη και τα αποτελέσματα ήταν τραγικά.

 2. avatar Giorgis

  «αποδεικνύεται πως τα φυτά είναι αρκετά μη αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούν την ενέργεια του ήλιου». Μήπως υπάρχει κάποιος λόγος που το κάνει αυτό η φύση? Και οι άνθρωποι είναι μη αποδοτικοί με την ίδια λογική. Θα μπορούσαν να μην κοιμούνται και να δουλεύουν 24 ώρες με την ίδια ή λίγη περισσότερη ενέργεια. Αλλά μάλλον υπάρχουν λόγοι που ΔΕΝ γίνεται αυτό. Ε, κύριε Γκέιτς?

  1. avatar Πέτρος I.

   Θα μπορούσα να γράψω 2 σελιδες επιχειρήματα αλλα μαζι σου μάλλον θα εχανα χρόνο.
   Μια συμβουλή...
   Μην προσπαθείς να το παίξεις 'έξυπνος' οταν δεν είσαι.
   Προσπάθησε ομως να διαβάζεις περισσότερο και ίσως τελικά το πετύχεις...

   1. avatar Giorgis

    Γράψτα στους Ινδούς βαμβακοπαραγωγούς που κάποιοι τους υποσχέθηκαν μεγάλες σοδειές με την τεχνολογία τους και μετά τον πρώτο χρόνο είδαν δραματική πτώση σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από πριν την εφαρμογή αυτής. Αλλά ξέχασα... δεν μπορείς να τους γράψεις γιατί αυτοκτόνησαν λόγω χρεών. Περιμένω με αγωνία μια επιβεβαιωμένη παραγωγή με χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας που ήταν σταθερή επί 5 χρόνια σε πραγματικές συνθήκες λοιπόν. Έαν link θα ήταν αρκετό για να μην κάθεσαι να γράφεις.

  2. avatar Απάντηση στον Giorgis

   Α, δεν πας καλά!!!!!! Η ψυχοπαθολογία του συνομωσιολόγου. Εσύ με την Γκρέτα. να περάσετε μαζί με ισιτοφόρο τον Ατλαντικό. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής γίνεται με παρατήρηση της φύσης, με πειράματα, με απόκτηση πείρας, με εφαρμογές, με δυο λόγια, με δράση και αποφασιστικότητα. Όχι με λόγια, για να προβάλλεις το ανισόρροπο εγώ σου.

   1. avatar Giorgis

    Προφανώς έχεις σοβαρό πρόβλημα ανάγνωσης. Πού ακριβώς διαπίστωσες συνωμοσιολογία? Οι μειωμένες παραγωγές είναι τρόπος της φύσης για να μην υπεραντλούνται φυσικά συστατικά από το έδαφος κάτι που θα έκανε την ανάπτυξη των φυτών μη βιώσιμη. Αν εμπλουτίζεις τεχνητά το έδαφος πρέπει να μας πεις πρώτα για τις μελέτες που αποδεικνύουν ότι η επίπτωση είναι μικρότερη από το όφελος και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Το ίδιο παθαίνει και ένας άνθρωπος με στεροειδή. Όλα τα άλλα είναι χαζομάρες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει