Η Μενγκ Μενγκ, το θηλυκό πάντα που ζει στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου, είναι έγκυος, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπεύθυνοί του προσθέτοντας ότι αναμένουν τη γέννηση του μικρού σε περίπου δύο εβδομάδες.

«Μπορέσαμε να δούμε για πρώτη φορά με υπερηχογράφημα το μικρό πάντα της Μενγκ Μενγκ», επεσήμανε ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου σε ανακοίνωσή του.

Η συμπεριφορά της μητέρας, το μέγεθος του εμβρύου και τα αποτελέσματα των οργανολογικών εξετάσεων υποδεικνύουν ότι η γέννηση θα γίνει σε μία ή δύο εβδομάδες.

Η Μενγκ Μενγκ – το όνομα της οποίας σημαίνει «Μικρό όνειρο»– και το αρσενικό πάντα Ζιάο Κινγκ – «Μικρός θησαυρός»– ζουν στο Βερολίνο από τον Ιούλιο του 2017. Τα δύο πάντα είχαν παρουσιάσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Είναι τα μοναδικά πάντα που ζουν σήμερα στη χώρα.

«Κάθε γέννηση από ένα ζώο που κινδυνεύει με εξαφάνιση, όπως τα πάντα, είναι ένα μεγάλο δώρο», εκτίμησε ο Αντρέας Κνίριμ διευθυντής του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου, κυρίως επειδή στην περίπτωση των πάντα είναι δύσκολη η αναπαραγωγή τους.

Μάλιστα η Μενγκ Μενγκ είχε υποβληθεί και σε τεχνητή γονιμοποίηση προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες να μείνει έγκυος, παρά το γεγονός ότι τα δύο πάντα φάνηκε να ζευγαρώνουν.

Η δωρεά στο Βερολίνο των δύο αυτών ζώων, που θεωρούνται εθνικός θησαυρός στην Κίνα, έγινε στο πλαίσιο της «διπλωματίας των πάντα» που ακολουθεί το Πεκίνο για να διατηρεί καλές σχέσεις με τους εταίρους του.

Η Κίνα έχει στείλει τους ειδικούς αυτούς πρεσβευτές σε περίπου 12 χώρες, ανάμεσά τους και η Γαλλία, όπου πέρυσι γεννήθηκε ένα μικρό πάντα.

Τα νεογέννητα συνήθως επιστρέφουν στην Κίνα έπειτα από τρία ή τέσσερα χρόνια.

Ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου έχει επενδύσει περισσότερα από 9 εκ. ευρώ για τη δημιουργία του «Σπιτιού των πάντα», που έχει αναχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία του.