Στο θαλάσσιο βυθό του Βόρειο Πόλου τοποθέτησαν μία σημαία οικολόγοι ακτιβιστές, οι οποίοι συγκέντρωσαν εκατομμύρια υπογραφές για να κηρυχθεί η Αρκτική παγκόσμιο καταφύγιο χωρίς πετρελαϊκές γεωτρήσεις, ανακοίνωσε σήμερα η Greenpeace.

Τα μέλη της αποστολής έφθασαν στο γεωγραφικό Βόρειο Πόλο έπειτα από πορεία μιας εβδομάδας και άνοιξαν μια τρύπα στον πάγο για να κατεβάσουν στο βυθό του Ωκεανού «τη σημαία για το μέλλον» και μια κάψουλα που περιέχει 2,7 εκατομμύρια υπογραφές, μεταξύ των οποίων εκείνες της ηθοποιού Πενέλοπε Κρουζ, του επιχειρηματία Ρίτσαρντ Μπράνσον και του τραγουδιστή Πολ Μακάρτνεϊ.

Η σημαία, προσαρμοσμένη πάνω στη σφαιρική κάψουλα από γυαλί και τιτάνιο, κατέβηκε κοντά στο σημείο όπου ένα ρωσικό μίνι υποβρύχιο είχε τοποθετήσει το 2007 μια ρωσική σημαία, καθώς η Μόσχα να διεκδικεί μια υποθαλάσσια οροσειρά για οικονομικούς λόγους.

Στην αποστολή της Greenpeace συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο ηθοποιός Έζρα Μίλερ και η βουλευτής του λαού των Σάμι στη Λαπωνία, Γιοζεφίνα Σκερκ.

«Είμαστε εδώ για να πούμε ότι αυτή η ζώνη της Αρκτικής δεν ανήκει σε κανένα, σε καμιά χώρα, και είναι κληρονομιά όλων των κατοίκων της Γης», δήλωσε η 26χρονη Σουηδέζα Γιοζεφίνα Σκερκ.

Η μικρή τριγωνική σημαία με τα ζωηρά χρώματα σε ανοιχτόχρωμο φόντο σχεδιάσθηκε από μια μαλαισιανή μαθήτρια, την Σάρα Μπατρίσγια, η οποία κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό που είχε κριτή τη μεγάλη κυρία της βρετανικής μόδας Βίβιεν Γουέστγουντ.