Το  Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών δημοσιεύσει τον «δεκάλογο του λουόμενου» με συμβουλές ώστε να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα καθαρά από τα μη καθαρά νερά αλλά και μέτρα πρόληψης για την προστασία της υγείας μας.

  1. Όταν η θάλασσα πρασινίζει τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν. Να μην κολυμπάτε σε τέτοια νερά.
  2. Όταν η επιφάνειά της ιριδίζει τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια, απόβλητα βόθρων. Τα νερά αυτά μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδες, καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες.
  3. Όταν υπάρχουν σκουπίδια, το πιθανότερο είναι να είναι και το νερό μολυσμένο. Μη ρυπαίνετε και καθαρίστε τις παραλίες από τα σκουπίδια.
  4. Όταν στον βυθό υπάρχει μόλυβδος και υδράργυρος μπορεί να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στην υγεία.  Να μην αναδεύετε την άμμο όταν υπάρχει λάσπη στο βυθό. Αυτά τα στοιχεία μπορούν εύκολα να μπουν στο σώμα μας από το στόμα και τους πόρους του δέρματος.
  5. Να μην εκτελείτε τις σωματικές ανάγκες σας μέσα στο νερό.
  6. Πριν κολυμπήσετε αλείψτε τις πιο εμφανείς περιοχές του σώματός σας, με ελαιόλαδο.
  7. Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα, αν δεν έχετε μαζί σας αμμωνία καθαρή χρησιμοποιήστε άμμο καθαρή ή φύκια της θάλασσας τοποθετώντας επί δεκάλεπτο ένα στρώμα στο σημείο του τσιμπήματος.
  8. Οι καλύτερες ώρες για το άθλημα της κολύμβησης είναι οι πρωινές και οι απογευματινές, επειδή ο οργανισμός δεν είναι απασχολημένος με την πέψη και μπορεί να ανταποκριθεί πιο άνετα σε μια κουραστική προσπάθεια.
  9. Όταν ο καιρός είναι βόρειος, βορειοανατολικός στον Σαρωνικό, να κολυμπάτε μόνο από το Σούνιο ως τη Βουλιαγμένη.
  10. Ενώ όταν είναι βορειοδυτικός ή νότιος, τότε οι βόρειες περιοχές από το Δασκαλειό μέχρι τον Ωρωπό είναι απαλλαγμένες από τσούχτρες.