Χάνονται οι υγρότοποι της Κρήτης και τα αποτελέσματα έρευνας της WWF Ελλάς που είναι σε εξέλιξη αποτυπώνουν ένα εφιαλτικό σκηνικό υποβάθμισης του φυσικού πλούτου του νησιού.

Οι υγρότοποι της Κρήτης εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την περιβαλλοντική ισορροπία του νησιού.

Τα αποτελέσματα από την καταγραφή της WWF Ελλάς είναι εφιαλτικά, σε ένα καθεστώς απόλυτης περιβαλλοντικής ασυδοσίας. Λίμνες, ποτάμια και παράκτια έλη είτε μπαζώνονται είτε μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους και αργοσβήνουν μέρα με τη μέρα.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για την επέκταση του προγράμματος καταγραφής και προστασίας των υγροτόπων σε Πάρο και Λέσβο, επισημάνθηκε πως μέσα σε διάστημα ενός έτους λειτουργίας του σχετικού προγράμματος της WWF Ελλάς στην Κρήτη έχουν καταγραφεί 40 υποθέσεις υποβάθμισης υγροτόπων.

Η Κρήτη σήμερα διαθέτει μόλις 107 από τους 228 που μετρούσε πριν από μερικά χρόνια την ώρα που εκχερσώσεις, μπαζώματα, διανοίξεις δρόμων και σκουπίδια απειλούν την ύπαρξή τους. Τα νούμερα είναι εφιαλτικά. Από αυτούς τους λίγους περιβαλλοντικούς θησαυρούς που διαθέτει σήμερα η Κρήτη, ένας στους δύο έχουν ήδη ξεκινήσει την… αντίστροφη μέτρηση για να εξαφανιστούν, ενώ μόλις 20 παραμένουν σε άριστη κατάσταση. Είναι αυτοί που είναι δύσκολα προσβάσιμοι στον άνθρωπο.

Πηγή: prismanews.gr