«Με άδεια χέρια» έφυγαν από το Εθνικό Πάρκο Έβεργκλεϊντς των Ηνωμένων Πολιτειών οι 1.500 κυνηγοί φιδιών που συμμετείχαν στο φετινό Κυνήγι του Πύθωνα, το οποίο ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής της Φλόριντα για την Αλιεία και την Άγρια Ζωή, που διοργάνωσε το «Κυνήγι Πύθωνα», μέχρι την Πέμπτη αιχμαλωτίστηκαν ή σκοτώθηκαν μόνο 50 φίδια, αριθμός πολύ χαμηλότερος συγκριτικά με τις αρχικές προσδοκίες.

Αυτό σημαίνει ότι το κυνήγι δεν κατάφερε να μειώσει των πληθυσμό των πυθώνων Βιρμανίας, που αποτελούν ξενικά είδη, στους υδροβιότοπους του πάρκου Έβεργκλεϊντς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των πυθώνων στο πάρκο, που κατασπαράσσουν οτιδήποτε κινείται διαταράσσοντας ανεπανόρθωτα τις ισορροπίες του οικοσυστήματος, ανέρχεται σε 1.500 φίδια.

Οι πύθωνες Βιρμανίας, που ζουν σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, κατέκλυσαν το Έβεργκλεϊντς όταν οι ιδιοκτήτες pet shop άρχισαν να τους «ξεφορτώνονται» στο πάρκο.

Σύμφωνα με τους βιολόγους οι πύθωνες είναι «ύπουλοι εισβολείς» που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο ενδημικά και απειλούμενα είδη.

Σημειώνεται ότι εκτός από το «Κυνήγι Πύθωνα», στην προσπάθειά τους να εξαλείψουν τα φίδια από το πάρκο οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την εισαγωγή πυθώνων ή τη μεταφορά τους από τη μια πολιτεία στην άλλη.

Πηγή: econews