Στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής συμβάλλουν οι γαιοσκώληκες, σύμφωνα με έρευνα Ολλανδών, Αμερικανών και Κολομβιανών επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Climate Change».

Κατά την έρευνά τους οι επιστήμονες μελέτησαν τα αποτελέσματα 237 ανεξάρτητων πειραμάτων που διεξήχθησαν στο πλαίσιο παλαιότερων ερευνών.

Τα ίδια τα σκουλήκια δεν παράγουν υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ωστόσο το έδαφος, στο οποίο ζουν, απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες CO2.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 20% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και περίπου τα 2/3 του υποξειδίου του αζώτου προέρχονται από το έδαφος.

Οι εκπομπές παράγονται από ποικίλες φυσικές, βιολογικές διεργασίες, στις οποίες συμμετέχουν οι ρίζες των φυτών αλλά και οι μικροοργανισμοί που ζουν στο έδαφος. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης οι γαιοσκώληκες είναι οι μηχανικοί του οικοσυστήματος του εδάφους.

Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι επηρεάζουν τη φυσική δομή του εδάφους, καθώς το τρυπούν και το καθιστούν πορώδες.

Εκτός αυτού, τα σκουλήκια αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι γαιοσκώληκες καθορίζουν σε ένα βαθμό την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που θα παραχθεί στο έδαφος και την ποσότητα που θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα.

Σε αυτό το πλαίσιο οι επιστήμονες ανησυχούν ότι τα σκουλήκια αυξάνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δεδομένου ότι –με βάση τα τελευταία στοιχεία-πολλαπλασιάζονται με υψηλούς ρυθμούς.

Άλλο ένα πρόβλημα είναι το υποξείδιο του αζώτου, που συγκαταλέγεται στα αέρια του θερμοκηπίου και παράγεται από βακτήρια στο έντερο των σκουληκιών.

Εκτιμάται ότι οι εκπομπές υποξειδίου του αζώτου από έδαφος «μολυσμένο» με σκουλήκια είναι τριπλάσιες συγκριτικά με τις εκπομπές που απελευθερώνει το έδαφος που δεν περιέχει σκουλήκια.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι επιστήμονες αμφέβαλαν για τον ρόλο των σκουληκιών, καθώς από τη μια αυξάνουν τις εκπομπές που παράγονται από το έδαφος, από την άλλη όμως βοηθούν το έδαφος να αποθηκεύσει τον άνθρακα με μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Τελικά από την έρευνά τους προέκυψε ότι συνολικά η παρουσία των σκουληκιών στο έδαφος αυξάνει τις εκπομπές υποξειδίου του αζώτου κατά 42% και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 33%.

Πηγή: econews.gr