Μια φάλαινα μπελούγκα έχει φέρει αναταραχή στα νορβηγικά νερά, καθώς δεν μοιάζει με τις άλλες.

Το κήτος εντόπισε μια ομάδα θαλάσσιων βιολόγων λίγο έξω από το Φίνμαρκ της Νορβηγίας, όταν ειδοποιήθηκε από ντόπιους ψαράδες.

Οι Jorgen Wiig, Freddy Norvoll και Yngve Larsen έκαναν στροφή από τον προορισμό τους για να ελέγξουν την περίεργη φάλαινα, που όπως τους είπαν οι ψαράδες «έχει κάτι περίεργα λουριά δεμένα στο σώμα της».

Τα καΐκια κατάφεραν να την κρατήσουν στο σημείο για δύο ώρες, μέχρι να καταφτάσουν οι επιστήμονες, και ο Wiig περιέγραψε τη συνάντηση με κάθε λεπτομέρεια. Μεταξύ άλλων, είπε: «Η φάλαινα ήταν εντελώς εξοικειωμένη με τους ανθρώπους, μπορούσαμε να την ακουμπήσαμε και να της μιλήσουμε … Προσπαθήσαμε να λύσουμε τα λουριά, αλλά δεν τα φτάναμε στην αρχή».

Το πλήρωμα κατάφερε τελικά να τα ξελύσει και ο Wiig συνεχίζει: «Πιστεύουμε πως η φάλαινα προέρχεται από το Μούρμανσκ, όπου είναι γνωστό πως στο παρελθόν τουλάχιστον το Ρωσικό Ναυτικό εκπαίδευε φάλαινες μπελούγκα για στρατιωτικού τύπου αποστολές, όπως τη φύλαξη ναυτικών βάσεων, τη διευκόλυνση των βατραχανθρώπων, τον εντοπισμό χαμένου εξοπλισμού».

Και συνεχίζει: «Έχουμε επικοινωνήσει με ερευνητές φαλαινών που ξέρουμε και είναι σε επαφή με ρώσους επιστήμονες, οι οποίοι λένε πως είναι πιθανό να είναι μια από τις φάλαινες που εκπαιδεύει το Ρωσικό Ναυτικό στο Μούρμανσκ. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία εκπαίδευε επίσης θαλάσσια θηλαστικά για να μεταφέρουν εκρηκτικά και να σκοτώνουν ανθρώπους. Ευτυχώς, εδώ δεν έχουμε μια τέτοια ιστορία»…