Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε ότι ο αγώνας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι μια «υποχρέωση έναντι των μελλοντικών γενεών» και ότι θα «τον ακούμε να μιλάει για το θέμα αυτό κατά τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια».

«Πραγματικά πιστεύω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα. Οφείλεται στη συμπεριφορά των ανθρώπων και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ως εκ τούτου, έχουμε μια υποχρέωση έναντι των μελλοντικών γενεών να κάνουμε κάτι», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου από την επανεκλογή του στις 6 Νοεμβρίου.

«Δεν κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, παραδέχτηκε.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες» θα «συζητήσει ευρέως με τους επιστήμονες, τους μηχανικούς και τους βουλευτές για να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Υπενθύμισε ότι, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του (2008-2012), διπλασίασε τις προδιαγραφές σχετικά με την κατανάλωση καυσίμων των αυτοκινήτων και των φορτηγών, διπλασίασε την παραγωγή καθαρής ενέργειας και συνέχισε να επενδύει σε νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.