Ένα μοναδικό θέαμα με ημερομηνία λήξης μπορεί να δει κανείς από κοντά αρκεί να ταξιδέψει στην Αλάσκα.

Οι παγωμένες σπηλιές Mendenhall βρίσκονται μόλις 12 μίλια από το κέντρο Τζούνο στη Νοτιοανατολική Αλάσκα και δημιουργήθηκαν χάρη σε ένα παγόβουνο.

Μάλιστα όσο ο πάγος λιώνει αποκαλύπτονται ολόκληρα δάση, τα οποία είχαν καταψυχθεί χιλιάδες χρόνια πριν. Οι σπηλιές αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο και μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι πιο εντυπωσιακές στον κόσμο.

Αλλάζουν σταδιακά χρώμα, από έντονο μπλε και τιρκουάζ σε γαλανό και λευκό και από κοντά φαίνεται καθαρά το νερό να κυλά μέσα στον πάγο. Λόγω του ότι ο πάγος λιώνει συνεχώς, τα σπήλαια έχουν συρρικνωθεί στο ένα τρίτο του αρχικού μεγέθους τους.

Ο παγωμένος παράδεισος δεν μένει ουσιαστικά ποτέ ίδιος και οι επιστήμονες που παρατηρούν τα σπήλαια εδώ και δεκαετίες είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον του πάρκου, αν οι θερμοκρασίες στην περιοχή ανέβουν κι άλλο.

Το ταξίδι ως εκεί προϋποθέτει αρκετή τόλμη κι αυτό γιατί οι επισκέπτες γνωρίζουν ότι βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να προσγειωθεί πάνω τους κάποιο κομμάτι πάγου.