Περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων των ευρωπαϊκών πόλεων είναι εκτεθειμένοι σε υψηλότατες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, έναν από τους πιο επιβαρυντικούς για την ανθρώπινη υγεία ρυπαντές που διεισδύει σε ευαίσθητους ιστούς του αναπνευστικού συστήματος.

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) δείχνει πως πολλές περιοχές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα μικροσωματιδίων στον αέρα, ενώ καταγράφουν υψηλά επίπεδα όζοντος.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Γιαν Ποτότσνικ, «το 2013 θα είναι το Έτος Αέρα» κατά το οποίο η Κομισιόν θα εστιάσει στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας που διέπει την ποιότητα του αέρα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Όπως σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΕΑ, Ζακλίν ΜακΓκλέηντ «η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά δύο χρόνια στις πλέον μολυσμένες πόλεις και περιοχές».

Τα στοιχεία της έρευνας Air quality in Europe — 2012 report που διενήργησε ο ΕΕΑ είναι αποκαλυπτικά:

– Το 2010, 21% του αστικού πληθυσμού στην Ευρώπη εκτέθηκε καθημερινά σε ποσότητες μικροσωματιδίων (PM10) πολύ μεγαλύτερες από τα επίπεδα ασφαλείας, ενώ το 30% εκτεθηκε σε μικροσωματίδια PM2,5.

– Η έκθεση στο όζον ανήλθε σε 97% στις ευρωπαϊκές πόλεις το 2010, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα όπου συχνά καταγράφονται υπερβάσεις των κατώτατων επιπέδων ασφαλείας. Αλλά και το 22% της καλλιεργήσιμης γης εκτέθηκε σε καταστροφικές συγκεντρώσεις όζοντος το 2009 με συνέπεια να χαθεί μέρος της παραγωγής.

Το διοξείδιο του αζώτου που προκαλεί οξίνιση και “υπερτροφία” στην υδάτινη χλωρίδα ξεπέρασε τα επιτρεπτά επίπεδα στο 7% των ευρωπαϊκών πόλεων.

Όσον αφορά σε άλλους καρκινογόνους ρυπαντές:

– το βενζοπυρένιο, που εκπέμπεται κατά την καύση των ξύλων μεταξύ άλλων (έκθεση 20-29% του αστικού πληθυσμού μεταξύ 2008 και 2010),

– το διοξείδιο του θείου : τα επίπεδα διατηρήθηκαν στα επιτρεπτά όρια)

– μονοξείδιο του ανθρακα, βενζόλιο και βαρέα μέταλλα (αρσενικό, κάδμιο, νικέλιο, μόλυβδος) κυμάνθηκαν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για καρδιοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνο του πνεύμονα, δύσπνοιες και άλλες ασθένειες. Ορισμένοι ρυπαντές βλάπτουν τη γεωργική παραγωγή και την ανάπτυξη των δασών, ενώ συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Η Κομισιόν σκοπεύει να αναθεωρήσει τις σχετικές πολιτικές και νομοθετικό πλαίσιο από το 2013.

Πηγή: econews.gr