Τον κεντρικό πεζόδρομο με το μεγάλο σιντριβάνι, την υδάτινη διαδρομή με τα πλατάνια, το μνημείο Ιερού Λόχου και την περιοχή του παλιού Ροδώνα με την πέργκολα και τον αύλειο χώρο, περιλαμβάνει ο μεγάλος πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι το Πεδίο του Άρεως που άνοιξε τις πύλες του στο αθηναϊκό κοινό σήμερα, πλήρως ανακαινισμένο για να προσφέρει ανάσα ζωής στους κατοίκους της πόλης που διψούν για ελεύθερους χώρους.

Τμήμα του πάρκου θα παραμείνει για λίγο καιρό κλειστό προκειμένου να ολοκληρωθούν και τα τελευταία έργα. Μέχρι τότε θα συνεχίζονται οι φυτεύσεις των χιλιάδων δένδρων και φυτών που θα πρέπει να γίνονται σε κατάλληλο χρόνο (όπως οι τριανταφυλλιές στο Ροδώνα ή το γκαζόν γύρω από την υδάτινη διαδρομή).

Τα έργα της ανάπλασης που έχουν δοθεί προς χρήση θα λειτουργούν προσωρινά με εργοταξιακό ρεύμα ενώ για λόγους ασφαλείας η πρόσβαση θα επιτρέπεται καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τα μεσάνυχτα.

Η επιβλέπουσα Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία με τον ανάδοχο θα παρακολουθούν την ολοκλήρωση των υπολειπομένων εργασιών στα παραδιδόμενα τμήματα, τα οποία σημειακά θα απομονώνονται και θα ελέγχει την καλή λειτουργία των συστημάτων άρδευσης, φωτισμού κλπ.

Την ασφάλεια του πάρκου επιβλέπει ειδική υπηρεσία φύλαξης, ωστόσο η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς θεωρεί ότι οι καλύτεροι φύλακες είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Γι αυτό προωθεί έναν νέο θεσμό του «εθελοντή φύλακα» και απευθύνεται στους επισκέπτες ζητώντας τους όχι μόνο να σέβονται το Πεδίο του Άρεως αλλά οι ίδιοι να το προστατεύουν, εμποδίζοντας καταστροφικές ενέργειες και πράξεις κακόβουλων ατόμων.

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να προστατεύσουν το πάρκο, παρακαλούνται να επικοινωνούν με την Υπερνομαρχία (υπ. κ. Διον. Παυλιτζόγλου, τηλ. 210- 6919418).

Υπενθυμίζει ότι η ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως, αντιμετώπισε αντιδράσεις πολιτών, οι οποίοι επί δύο έτη αγωνίζονταν να ματαιώσουν την ανάπλαση με κακόπιστες αναφορές και καταγγελίες σε Υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.α.

Κατατέθηκαν και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα να ακυρωθεί η ανάπλαση του πάρκου και μόνο μετά την απόρριψη των προσφυγών αυτών μειώθηκαν οι σχετικές αντιδράσεις. Εξ αιτίας των αντιδράσεων αυτών οι εργασίες στο Πάρκο είχαν ουσιαστικά σταματήσει για ένα χρόνο και ξεκίνησαν και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς από το περασμένο Σεπτέμβριο.

Πηγή: protothema.gr