Χίλια άγρια άλογα προγραμματίζεται να πιαστούν στην Καλιφόρνια από την αρμόδια Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ, και οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων φοβούνται πως εκατοντάδες από αυτά είναι πιθανό να πουληθούν για να σφαγιαστούν.

Το Modoc National Forest στα βορειοανατολικά της πολιτείας σχεδιάζει να αρχίσει την Τρίτη να πιάνει και να απομακρύνει τα άγρια άλογα από την περιοχή Devil’s Garden Plateau Wild Horse Territory. Η περιοχή, όπως εξηγεί το Reuters, έχει σχεδιαστεί για 402 ενήλικα άλογα αλλά πλέον ο πληθυσμός τους φτάνει τα 4000. Αυτό έχει συνέπειες στην υγεία των ζώων, καθώς έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε τροφή. Έχει επίσης προκαλέσει προβλήματα στα αποθέματα νερού, τα φυτά και άλλες μορφές άγριας ζωής.

«Είναι ώρα να αναλάβουμε μία πιο ενεργητική προσέγγιση φροντίζοντας τα ζώα και το τοπίο»« δήλωσε εκ μέρους του Modoc National Forest η Amanda McAdams.

Σύμφωνα με το σχέδιο, άλογα ηλικίας 10 ετών και άνω θα διατεθούν για υιοθεσία ή πώληση- με περιορισμούς – τον Νοέμβριο. Για υιοθεσία θα δοθούν και άλογα νεότερης ηλικίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας, οι αγοραστές δεν μπορούν να πουλήσουν τα ζώα για σφαγή, σύμφωνα και με τη νομοθεσία της πολιτείας.

Όπως όμως καταγγέλλει η οργάνωση The American Wild Horse Campaign, η Υπηρεσία Δασών σκοπεύει να εκμεταλλευτεί ένα παραθυράκι του νόμου για να πουλήσει τελικά τα γηραιότερα άλογα, περίπου 300, «χωρίς περιορισμούς», επιτρέποντας ουσιαστικά στους αγοραστές να τα στείλουνε στον Καναδά για σφαγή. Η σφαγή αλόγων είναι παράνομη στις ΗΠΑ αλλά νόμιμη στο Μεξικό και τον Καναδά, έτσι πολλοί αγοραστές αλόγων τα μεταφέρουν στις χώρες αυτές για σφαγή και στη συνέχεια πουλούν το κρέας τους στην Ευρώπη και την Ασία. Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση καλεί τους αρμόδιους να μειώσουν με «ανθρώπινο» και μακροπρόθεσμο τρόπο τον πληθυσμό των αλόγων με τη σταδιακή απομάκρυνσή τους ώστε να βρεθεί γι’ αυτά χώρος να ζήσουν αλλού.