Βουτιά στα 12 δολάρια τον τόνο ενδέχεται να κάνει η τιμή των ρύπων του άνθρακα στην Αυστραλία, όταν ο φόρος των ρυπογόνων αερίων λήξει τον Ιούλιο του 2015.

Αυτό είναι συνέπεια της της απόφασης της κυβέρνησης Γκίλαρντ να καταργήσει την προκαθορισμένη τιμή των αδειών του διοξειδίου του άνθρακα σε 15 δολάρια και να τον συνδέσει με την τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 12,5 δολάρια την παρούσα στιγμή.

Η αναδίπλωση της Γκίλαρντ στην πολύκροτη αυτή πολιτική, έγινε κάτω από σοβαρές πιέσεις που προκάλεσαν οι ανησυχίες του ενεργειακού επιχειρηματικού χώρου αναφορικά με την προκαθορισμένη τιμή των ρύπων και τους ισχυρισμούς ότι πρόκειται για αναποτελεσματική πρακτική που θα συντείνει στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων.

Παρά τις αλλαγές, από την πρώτη Ιουλίου που εφαρμόστηκε ο φόρος του άνθρακα, τιμάται 23 δολάρια ο τόνος, πρακτική που θα συνεχιστεί για τα επόμενα τρία χρόνια .

Αναφορικά με το κατά πόσον οι αλλαγές θα επηρεάσουν τον κρατικό προϋπολογισμό, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν, ενώ το κόστος του πακέτου στήριξης των νοικοκυριών θα διατηρηθεί στο ποσόν των 4.8δις, δολάρια.