Εικόνες ντροπής, με μπάζα οικοδομών και βιοτεχνικά απορρίματα, συνθέτουν το σκηνικό στον μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας υγρότοπο της Αλυκής, στην Αρτέμιδα της Ανατολικής Αττικής. Το σπάνιο οικοσύστημα έχει συρρικνωθεί τις τελευταίες δεκαετίες –λόγω των καταπατήσεων και της άναρχης οικιστικής ανάπτυξης- και έχει μετατραπεί σε χωματερή.

Εξαιτίας της ανύπαρκτης φύλαξης, αλλά και της κάλυψης που προσφέρει η βλάστηση, φορτηγά που μεταφέρουν απόβλητα κατασκευών και κάθε είδος σκουπιδιών επιλέγουν την περιοχή για να ξεφορτώνουν το φορτίο τους, πληγώνοντας ανεπανόρθωτα έναν από τους λιγοστούς εναπομείναντες βιότοπους της Αττικής.

Όπως δημοσιεύει η Real News, ο υγρότοπος της Αλυκής, έκτασης 12 στρεμμάτων, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς σταθμούς του Λεκανοπεδίου για εκατοντάδες μεταναστευτικά πουλιά, μεταξύ των οποίων και αρκετά σπάνια. Σήμερα βρίσκουν εκεί φωλιά πάνω από 120 είδη, μερικά από τα οποία συγκαταλέγονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών. Βαλτόπαπιες, φαλαρίδες, νερόκοτες και σπάνιοι μικροσφυρίχτρες, αλλά και πρασινοκέφαλες πάπιες είναι μερικοί μόνο από τους επισκέπτες του υγρότοπου.

«Αν χανόταν αυτός ο σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός της Αλυκής, οι επιπτώσεις στους υπόλοιπους υγρότοπους της Αττικής θα ήταν καταστροφικές», επισημαίνει η συντονίστρια Ενημέρωσης- Ευαισθητοποίησης Δράσεων Διατήρησης της Ορνιθολογικής Εταιρείας, Ρούλα Τρίγκου.