Βαριά λάσπη σε κοίτασμα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα ξεκίνησε να διοχετεύει σήμερα η γαλλική εταιρεία Total , προκειμένου να σταματήσει τη διαρροή αερίου ανοιχτά της Σκωτίας. Η διαρροή διαρκεί οκτώ εβδομάδες και μπορεί να στερήσει από τη Βρετανία σχεδόν το 6% της ποσότητας αερίου που θα καταναλώσει αυτό το καλοκαίρι.

Η επιχείρηση, που είχε ανακοινωθεί ότι θα άρχιζε πριν από δύο εβδομάδες, είχε αναβληθεί επανειλημμένα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Οι εργασίες στην πλατφόρμα Elgin, που βρίσκεται 240 χλμ. από τις ακτές της Σκωτίας, αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες πριν οι μηχανικοί μπορέσουν να κρίνουν εάν και κατά πόσο η διαρροή έχει σταματήσει και η παρέμβασή τους έχει αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εταιρία.

Η διαρροή, σε βάθος 4.000 μέτρων, υπολογίζεται ότι στοιχίζει στην επιχείρηση περίπου 3 εκατ. δολάρια την ημέρα. Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνει τα κόστη των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της διαρροής και τα διαφυγόντα έσοδα της Total.

Το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που έδωσε την άδεια του για την επιχείρηση κλεισίματος του κοιτάσματος νωρίτερα τον Μάιο, ανέφερε πως παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την επιχείρηση.