Νόμο για τη δημιουργία της πρώτης «χωματερής πυρηνικών αποβλήτων» πέρασε η κυβέρνηση της Αυστραλίας, παρά τις έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των αυτοχθόνων.

Το «πράσινο φως» της Γερουσίας στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του αμφιλεγόμενου σχεδίου αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στον σταθμό Muckaty, σε κεντρικές περιοχές της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας, όπου ζουν ιθαγενείς.

Παρά τη συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη σχετικά με τη νομιμότητα του εγχειρήματος, το κυβερνών Εργατικό Κόμμα κέρδισε τη στήριξη της συντηρητικής αντιπολίτευσης και κατάφερε να περάσει το νομοσχέδιο.

Σήμερα τα πυρηνικά απόβλητα της ιατρικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας εξορύξεων στην Αυστραλία αποθηκεύονται προσωρινά σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία, γραφεία και εργαστήρια.

Την Τρίτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, έξω από το κτίριο της Γερουσίας πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί για αρκετές φορές η διαδικασία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης ιατρικής έρευνας, η μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων σε μακρινές αποστάσεις εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Εκφράζοντας την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, ο γερουσιαστής των Πρασίνων Scott Ludlam, ανέφερε ότι η χωματερή πυρηνικών αποβλήτων σχεδιάζεται σε σεισμόπληκτη ζώνη, που πλημμυρίζει συχνά, ενώ τόνισε ότι τα ραδιενεργά απόβλητα θα μεταφέρονται από πολύ μακρινές αποστάσεις και ότι το έργο, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα, δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι με τροποποίηση που πέρασε στο νομοσχέδιο ο γερουσιαστής Ludlam απαγορεύεται η εισαγωγή και η εναπόθεση πυρηνικών αποβλήτων ξένων χωρών στη σχεδιαζόμενη χωματερή.

Πηγή: econews.gr