Τα καλαμάρια πετούν! Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης του θαλάσσιου βιολόγου Ronald O’Dor, από το πανεπιστήμιο Dalhousie στον Καναδά, ο οποίος εξέτασε διαδοχικές φωτογραφίες καλαμαριών και διαπίστωσε ότι πηδούν έξω από το νερό για να εξοικονομήσουν ενέργεια στα ταξίδια τους.

«Απ’ ότι φαίνεται τα καλαμάρια πετούν και έτσι κινούνται πέντε φορές ταχύτερα συγκριτικά με όταν κολυμπούν», ανέφερε ο Δρ. Ronald O’Dor.

Η ανώτερη αεροδυναμική αποδοτικότητα των καλαμαριών καταδεικνύει ότι τα κεφαλόποδα δεν άρχισαν να «πετούν» μονάχα για να γλιτώσουν από τους θηρευτές αλλά και για να εξοικονομήσουν ενέργεια στα μεταναστευτικά τους ταξίδια.

Ο Δρ. O’Dor και η βιολόγος Julia Stewart από το Πανεπιστήμιο του Stanford παρουσίασαν τα ευρήματα της μελέτης τους στο φετινό Συνέδριο Επιστημών των Ωκεανών αυτή την εβδομάδα στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 2010, τουρίστες που ταξίδευαν με κρουαζιερόπλοιο στα ανοιχτά της Βραζιλίας είχαν φωτογραφίσει τα «ιπτάμενα καλαμάρια», ωστόσο αυτή είναι η πρώτη συγκριτική μελέτη που αναλύει το φωτογραφικό υλικό και εξάγει νέα συμπεράσματα σχετικά με τα όσα οι βιολόγοι γνώριζαν μέχρι σήμερα σχετικά με το φαινόμενο.

Στις 17 φωτογραφίες των τουριστών φαίνονται καλαμάρια του είδους Sthenoteuthis pteropus να πηδούν έξω από το νερό, ενώ διακρίνεται και η διαδρομή που ακολουθούν.

«Επειδή οι λήψεις ήταν διαδοχικές είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα ακριβή χρονικά διαστήματα μεταξύ των φωτογραφιών, οπότε καταφέραμε να υπολογίσουμε την ταχύτητα των καλαμαριών αλλά και το πώς πηδούν από το νερό», δήλωσε ο Δρ. O’Dor.

Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα από την ανάλυση των φωτογραφιών με προηγούμενες μετρήσεις για την ταχύτητα κολύμβησης και την επιτάχυνση δυο άλλων ειδών καλαμαριών (Dosidicus gigas και Loligo opalescens) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα «ιπτάμενα καλαμάρια» καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια απ’ ότι όταν κολυμπούν.

Πηγή: econews.gr