Συχνό είναι το φαινόμενο στην κοινότητα των αραχνών, το αρσενικό να ευνουχίζεται κατά τη διάρκεια της συνεύρεσης, ώστε να αυξάνεται η γονιμότητα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

Όπως φαίνεται, οι αρσενικές αράχνες ακρωτηριάζονται ενώ έχουν επαφή με το θηλυκό, κάτι που επιτρέπει η έκχυση σπέρματος να συνεχίζεται και μετά το τέλος της συνεύρεσης. Δεδομένου μάλιστα, ότι ορισμένες θηλυκές συνηθίζουν να τρώνε το ταίρι τους μετά την αναπαραγωγική διαδικασία, μια γρήγορη… αποχώρηση ίσως επιτρέψει στα αρσενικά να παραμείνουν ζωντανά!

Η ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα, υποστηρίζει ότι η πράξη αυτή αυξάνει την ποσότητα του σπέρματος που φτάνει στο θηλυκό, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερες πιθανότητες σύλληψης. Αυτό θα εξηγούσε την περίεργη αυτή συμπεριφορά, μιας και καθιστά το έντομα στείρο.

Ο ευνουχισμός ερμηνεύεται από την επιστημονική κοινότητα, σαν μια λειτουργία που αποτρέπει ενδεχομένως άλλα αρσενικά να ζευγαρώσουν με την ίδια αράχνη, αλλά και σαν μέσο προστασίας απέναντι στις κανιβαλιστικές διαθέσεις των θηλυκών.

Η ομάδα του Daiqin Li εξετάζοντας την ποσότητα του σπέρματος που συνέχισε να εκχύνεται στο θηλυκό, παρατήρησε ότι όσο περισσότερη ώρα τα γεννητικά όργανα του αρσενικού παρέμεναν στο σώμα του θηλυκού τόσο μεγαλύτερη ποσότητα έφτανε στο σώμα του.

Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι παρόλο που οι πιθανότητες ο ακρωτηριασμός να οφείλεται στο αρσενικό ή το θηλυκό δεν διέφεραν, στις περιπτώσεις αυτοακρωτηριασμού οι ποσότητες σπερματέγχυσης ήταν μικρότερες. Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες, να πιστεύουν ότι η συμπεριφορά αυτή των αρσενικών εξηγείται τόσο από «αίσθημα» αυτοσυντήρησης όσο και για την εξασφάλιση της αναπαραγωγικής διαδικασίας.