Τα τροπικά δάση της Αφρικής ενδέχεται να είναι πολύ πιο ανθεκτικά στις μελλοντικές κλιματικές αλλαγές, συγκριτικά με τα δάση άλλων περιοχών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ειδικότερα, σε διεθνές συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με θέμα «Τα τροπικά δάση της Αφρικής τον 21ο αιώνα», οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εναπομείναντα είδη δέντρων στην Αφρική έχουν αντέξει πολυάριθμες κλιματικές καταστροφές τα τελευταία 4.000 χρόνια.

Ως εκ τούτου θεωρείται ότι έχουν καλύτερες προοπτικές να αντεπεξέλθουν στις μελλοντικές κλιματικές αλλαγές.

Σε δηλώσεις του ο διοργανωτής του συνεδρίου και καθηγητής οικοσυστημάτων στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Yadvinder Malhi, επισήμανε ότι ο κύριος παράγοντας για την αυξημένη ανθεκτικότητα των δασών της Αφρικής είναι οι ποικίλες κλιματικές αλλαγές που βίωσε η περιοχή τα τελευταία 10.000 χρόνια.

«Κατά μια έννοια τα δάση της Αφρικής έζησαν πολλές καταστροφές τα τελευταία 4.000 με 2.000 χρόνια», ανέφερε ο καθηγητής. Επιπλέον, προσέθεσε ότι έχουν φτωχή βιοποικιλότητα και έχουν χάσει είδη, ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές.

Ωστόσο, τα είδη που έχουν απομείνει είναι σχετικά ανθεκτικά και ευπροσάρμοστα στις αλλαγές βροχοπτώσεων.

«Σε αυτό το πλαίσιο, τα δασικά συστήματα που έχουν απομείνει, αν και είναι φτωχότερα, είναι πολύ πιο ανθεκτικά στις πιέσεις που ασκούν αυτό τον αιώνα οι κλιματικές αλλαγές», κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή: econews.gr