Τι διαφορές έχει ο Νότιος από το Βόρειο Πόλο;

Λίγα είναι τα κοινά στοιχεία των πλέον αφιλόξενων περιοχών του πλανήτη


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
8:15
18/01/2012
Τι διαφορές έχει ο Νότιος από το Βόρειο Πόλο;
19
loading

Δύο από τις πλέον αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη μας, που ταυτόχρονα υπό μία έννοια μπορούν να χαρακτηριστούν και άκρα του, είναι ο Νότιος και ο Βόρειος Πόλος.

Παρά τις ομοιότητες που οι περισσότεροι γνωρίζουν με προεξέχουσα αυτή της ύπαρξης των πάγων και του πολικού ψύχους, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο που είναι λιγότερο γνωστές.

Ακολουθούν ορισμένες από τις βασικότερες διαφορές του Νότιου και Βόρειου Πόλου.

Το λιώσιμο των πάγων

Οι πάγοι στην αρκτική περιοχή του Βόρειου Πόλου, ακολουθούν ένα περιοδικό κύκλο κάθε χρόνο καθώς σχεδόν η μισή σχεδόν ποσότητα λιώνει κάθε καλοκαίρι, ενώ ξαναπαγώνει το χειμώνα για να αποκτήσει ξανά το ίδιο μέγεθος. Φυσικά ο φυσιολογικός αυτός κύκλος, έχει διαταραχθεί από την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη καθώς η ποσότητα του πάγου που λιώνει είναι μεγαλύτερη από αυτή που δημιουργείται.

Αντίθετα, στην Ανταρκτική οι πάγοι διατηρούν την ίδια μορφή σε ολόκληρη σχεδόν τη διάρκεια του έτους. Και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για λιώσιμο των πάγων εξαιτίας της υπερθέρμανσης.

Η τρύπα του όζοντος

Μεγάλου μεγέθους είναι η τρύπα του όζοντος που παρατηρείται πάνω από την Ανταρκτική. Αν και στο Βόρειο Πόλο δεν έχει παρατηρηθεί ανάλογο κενό, το στρώμα του όζοντος γίνεται όλο και πιο λεπτό.

Το κρύο

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στο Νότιο Πόλο, είναι κατά πολύ χαμηλότερες από αυτές του Βόρειου. Ο μέσος όρος θερμοκρασίας στην Ανταρκτική για ένα έτος, αγγίζει τους -49 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αρκτική μόλις -34.

Πολικές αρκούδες και πιγκουίνοι

Αντίθετα απ’ ότι πολλοί πιστεύουν, τα δύο αυτά είδη ζώων δεν μοιράζονται τις ίδιες περιοχές. Οι πιγκουίνοι ζουν στην Ανταρκτική, ενώ αντίθετα οι πολικές αρκούδες στο Βόρειο Πόλο. Αν τα δύο είδη ζούσαν στην ίδια περιοχή, τότε η αναζήτηση τροφής από τις αρκούδες θα ήταν εύκολη υπόθεση μιας και οι πιγκουίνοι θα αποτελούσαν μιας πρώτης τάξεως γεύμα!

Ο μαύρος χρυσός

Τα μισά σχεδόν αποθέματα πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της αρκτικής. Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αποθέματα μπορεί να υπάρχουν και στην Ανταρκτική, διεθνής συμφωνίες καθιστούν πιο δύσκολη νομικά την έρευνα και εκμετάλλευση του από διάφορες χώρες.

Ανθρώπινη παρουσία

Η Ανταρκτική είναι ίσως το μόνος έδαφος επί της Γης που δεν ανήκει σε κανέναν! Διεθνής συμφωνία προβλέπει πως το έδαφος της μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για επιστημονικούς και ειρηνικούς σκοπούς. Αντίθετα, περισσότερα από 4 εκατ. άνθρωποι ζουν στον αρκτικό κύκλο σε διάφορες πόλεις και χωριά.

Ποσότητες πάγου

Το 90% των πάγων της Γης βρίσκονται στην Ανταρκτική. Με τον τρόπο αυτό διαθέτει το 3/4 των παγκόσμιων αποθεμάτων γλυκού νερού. Όπως γίνεται προφανές, οι ποσότητες πάγου στο αντίθετο άκρο είναι πολύ λιγότερες.

Επιφάνεια

Η αρκτική περιοχή είναι κατά βάση, μια έκταση παγωμένου νερού. Αντίθετα, η μεγαλύτερη έκταση της Ανταρκτικής είναι σε στεριά, με κανονική γεωλογική δομή.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar ΠΑΝΑΓΗΣ

  Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΧΕΙ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ Η ΒΟΡΙΟ ΠΟΛΟ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΓΙΑΥΤΗ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΑΥΤΗΣ ΤΣΗ ΓΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΝΤΟΠΗ ΤΟΥΣ ..ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ .!!!

 2. avatar Αστεριος

  Πολύ χρήσιμες κι ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

 3. avatar Λεωνίδας Κωνσταντίνος Σπάρτη

  τυχερά τα πιγκουνάκια, που να ξέραν τι γίνεται στον άλλον κόσμο :b

 4. avatar ΝΤΙΝΟΣ

  οι νεφελιμ που βρίσκονται ;

 5. avatar EKSWGHINOS

  ΔΕΙΞΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΧΑΒΑΗ ΤΩΡΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΜΕ.....

 6. avatar Αθηνά Χριστοπούλου

  Δηλαδή φασκελοκουκούλωστα που λένε στο χωριό του πατέρα μου, ή αλλιώς δεν σώζεται με τίποτα...

 7. avatar KonstantinosNOR

  Η πόλη που διχνει στην "Ανθρώπινη παρουσία'' είναι το Τρόμσο στη Νορβηγία.....Είναι πανέμορφα εκεί πέρα.Αν και μένω στη Νορβηγία δεν έχω πάει ποτέ.Είναι από τους άμεσους στόχους μου!!!

 8. avatar robin

  Επίσης στην Ανταρκτική βρίσκεται η κατεστραμένη πια υπόγεια βάση των Ναζί με τα περίφημα Χανεμπού και Βιμάνας, ενώ στον βόρειο πόλο βρίσκεται η είσοδος για την κοίλη γη, και η ουτοπική "Υπερβορεία" ή "Θούλη" πατρίδα του θεού Απόλλωνα από ανακαλύψεις αρχαίων ιστορικών και εξερευνητών.

  1. avatar lexas

   Επίσης στα Βριλήσσια ζουν τα ξακουστά Βριλ τα οποία είναι υποχθόνια και βγαίνουν στο σκοτάδι. Αυτά είναι πράγματα γνωστά.

   1. avatar robin

    και το Βριλ δεν είναι όντα αλλά ενέργεια εξυπνάκια. Εκτός από το μίκυ μάους υπάρχουν και άλλα βιβλία μπας και μάθεις τίποτα.

   2. avatar robin

    Στο δημοτικό κάθε μέρα τόσο αστείος είσαι; Οι συμμαθητές σου θα σε λατρεύουν.

  2. avatar pp

   Πω πω ! για πες κι άλλα ...

   1. avatar robin

    Άνοιξε κανά βιβλίο να μάθεις κι άλλα όπως πχ Ηρόδοτος που τα λέει ο ίδιος καλύτερα.

 9. avatar ineth

  Μην αρχίσετε να υποψιάζεστε διάφορα για τις αιτίες που ο βόρειος πόλος είναι πιο ζεστός Η αιτία ονομάζεται Gulf Stream, Ρεύμα του Κόλπου ελληνιστί και φυσικά αφορά το ρεύμα ζεστού νερού που έρχεται από τον κόλπο του μεξικού και καταλήγει να βυθίζεται στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Αν οι πάγοι στον Βόρειο πόλο λυώσουν και όπως προβλέπεται σταματήσει να κυλά προς τα εκεί το ρεύμα αυτό θα έχουμε μια νέα εποχή παγετόνων σε λιγότερο από 2 χρόνια και η ελλάδα θα αποκτήσει τον καιρό της Σουηδίας, αντίθετα χώρες βορειώτερα της Σερβίας απλά θα αφανιστούν ή θα έχουν δυσβάστακτο κόστος και τρόπο ζωής.

  1. avatar george kalogeris

   Δεν καταλαβαίνω τη σχέση των θαλάσσιων ρευμάτων με τον καιρό στην ξηρά.
   Η τάση στις πολιτισμένες χώρες είναι άνοδος της θερμοκρασίας Κ ερημοποίηση άρα ζέστη Κ ανυδρία

  2. avatar Diego

   Να προσθέσω ineth και το αντίστοιχο ρεύμα του ειρινικού το γνωστό από τον Καββαδία kurosiwo το οποίο επιδρά ανάλογα στην Αλάσκα και την Ιαπωνία.

 10. avatar stavroula

  Πολύ καλό, για φαντασου...!!!!,,

 11. avatar dimitris_spi

  καλο

 12. avatar tfk

  εν μέρει θα συμφωνήσω.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει