Ρύπανση και υπεραλίευση οι αιτίες για τις μέδουσες στον Κορινθιακό

Παρέμβαση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου για την αντιμετώπιση της αύξησης του πληθυσμού


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1:55
23/06/2017
Ρύπανση και υπεραλίευση οι αιτίες για τις μέδουσες στον Κορινθιακό
2
loading

Παρέμβαση για την αντιμετώπιση της αύξησης του πληθυσμού μεδουσών στον Κορινθιακό κόλπο κάνει το παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εστιάζοντας στις αιτίες του προβλήματος και προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του παραρτήματος Σωτήρης Λαμπρόπουλος, οι βασικές αιτίες που προκαλούν την αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών είναι η ρύπανση της θάλασσας, και η υπεραλίευση. Όσον αφορά στην ρύπανση, ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος λέει ότι δεν υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της Κορινθίας αποχετευτικά δίκτυα και βιολογικοί καθαρισμοί, ενώ ταυτόχρονα καταλήγουν στον Κορινθιακό υπολειμμένα λιπασμάτων, μέσω ποταμών και ρεμάτων.

Σχετικά με την υπεραλίευση, ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος αναφέρει ότι «οι επαγγελματίες αλιείς στη συντριπτική πλειοψηφία τους τηρούν τους κανόνες αλιείας που επιβάλλει η κοινή αλιευτική πολιτική, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη εκ μέρους τους ευαισθησία στην προστασία των δελφινιών και χελωνών, που είναι οι φυσικοί θηρευτές των μεδουσών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τους καταστρέφουν τα δίχτυα».

Όσον αφορά στους ερασιτέχνες αλιείς, ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος σημειώνει ότι «είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν τους κανόνες αλιείας, με αποτέλεσμα να ψαρεύουν τονοειδή και μεγάλα ψάρια, τα οποία τρέφονται με μέδουσες».

Σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος αναφέρει ότι το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ως επιστημονικός φορέας της πολιτείας, κρίνει ότι πρέπει να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Κατά την άποψη λοιπόν του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. «θα πρέπει να εξεταστεί η κήρυξη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης του Κορινθιακού κόλπου, με πιθανότητα εξολοκλήρου απαγόρευσης της αλιείας, τουλάχιστον για ένα χρόνο». Επίσης, προσθέτει ότι «ο εμπλουτισμός του Κορινθιακού κόλπου με χελώνες και δελφίνια είναι μια λύση, αλλά χρειάζεται χρόνος για να υπάρξουν αποτελέσματα και φυσικά πρέπει να γίνει, χωρίς να διαταραχτεί περαιτέρω η οικολογική ισορροπία».

Από την πλευρά του, ο ιχθυολόγος και αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Σπύρος Σπυρόπουλος, λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, αναφερόμενος στο θέμα της εξεύρεσης λύσεων, ότι «θα πρέπει να σταματήσει για ένα χρόνο η αλιεία στον Κορινθιακό κόλπο, ώστε να συνέλθει ο ιχθυοπληθυσμός, να διαβιεί ήρεμα και να αυξηθεί». Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Σπύρο Σπυρόπουλο, να αυξηθεί ο πληθυσμός των δελφινιών, των χελωνών και των τονειδών, που τρώνε μεγάλες ποσότητες μεδουσών. Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά, «ένα δελφίνι ή μία χελώνα, μπορεί να φάει κάθε μέρα πάνω από 120 κιλά μεδουσών».

Σχετικά με το θέμα της τοποθέτησης διχτυών, ο Σπύρος Σπυρόπουλος λέει ότι «το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε μικρούς και κλειστούς κόλπους, που δεν έχουν μεγάλο βάθος, όπως δηλαδή έγινε πέρυσι στο Λουτράκι».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar SER 30

    \'\' ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος αναφέρει ότι «οι επαγγελματίες αλιείς στη συντριπτική πλειοψηφία τους τηρούν τους κανόνες αλιείας που επιβάλλει η κοινή αλιευτική πολιτική,πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του παραρτήματος Σωτήρης Λαμπρόπουλος, οι βασικές αιτίες που προκαλούν την αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών είναι η ρύπανση της θάλασσας, και η υπεραλίευση \'\' ΝΑΤΟΣ ΠΑΛΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΛΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ . ΠΡΩΤΑ \'\' ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ \'\' ΜΕΤΑ ΟΙ ΑΛΙΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΟΒΑΡΟΙ ΠΤΩΧΟΙ ΠΛΗΝ ΤΙΜΙΟΙ ΝΑ ΓΛΥΨΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ . ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΙΜΙΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΝΥΧΤΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΣΟΝΙΑ ΜΕ ΨΑΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΧΛΙΔΑΤΕΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ( 90 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ ) ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΧΡΟΟΟΟΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ . ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΔΕΚΑ ΝΤΑΝΕΣ ΛΑΣΤΙΧΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΝΑ ΨΟΦΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΨΑΡΙΑ Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ . ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΑΣΤΡΕΨΕΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ Ο,ΤΙ ΠΕΤΑΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΜΠΑΓΛΑΜΑΔΕΣ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΝΕ ΠΩΣ ΦΤΑΙΝΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ . ΖΩΗ ΣΕ ΜΑΣ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ .

    1. avatar Charlesx

      Παλικαρη μου οι πολιτικοι ειναι ...].

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει