Ενυδρεία ανά τον κόσμο προσπάθησαν να φιλοξενήσουν στις δομές τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες ήδη από τη δεκαετία του 1970.

Το πρόβλημα ήταν πως κάθε σχεδόν απόπειρα κατέληξε στον θάνατο του πλάσματος!

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως μαθαίνουμε από σχετική έκθεση του Steinhart Aquarium της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια ήδη από το 1984: «Στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλοι αυτοί οι καρχαρίες σε αιχμαλωσία ήταν απλώς στη διαδικασία του θανάτου, με κάποιους να παίρνει περισσότερο από κάποιους άλλους».

AP_16236220930089

Ο μεγάλος λευκός ακμάζει λοιπόν στον ωκεανό, καθώς πρέπει να κολυμπά τεράστιες αποστάσεις κάθε μέρα για να μπορεί να αναπνέει με ικανοποιητικό ρυθμό.

Το 2004 ένα ενυδρείο έσπασε το ρεκόρ και κατάφερε να κρατήσει έναν μεγάλο λευκό ζωντανό για περισσότερες από… 16 ημέρες που ήταν η καλύτερη επίδοση ως τότε. Ο καρχαρίας έζησε ένα εξάμηνο σχεδόν στο Monterey Bay Aquarium της Καλιφόρνια, πριν οι υπεύθυνοι αναγκαστούν να τον απελευθερώσουν.

AP_16148754776828

Για να περάσει μάλιστα έξι μήνες σε καθεστώς αιχμαλωσίας και να επιβιώσει, το ενυδρείο μπήκε σε πραγματικά πολύ μεγάλο κόπο, κάτι που λογίστηκε τελικά δυσανάλογο, γι’ αυτό και κανείς δεν ξαναπροσπάθησε έκτοτε.

AP_16148754747766

Αυτά ακριβώς μας λέει το παρακάτω κατατοπιστικό βιντεάκι του Vox…

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.