Δεν προλάβαιναν να εκδώσουν άδειες στο Δασαρχείο το τελευταίο χρονικό διάστημα για κοπές αρκουδοπούρναρων ή αλλιώς του γνωστού σε όλους γκι. Συνολικά δόθηκαν 250 άδειες, ενώ την ίδια στιγμή οι έλεγχοι είναι εντατικοί για τυχόν παραβάσεις και παράνομες κοπές.

Το γκι στην πιο γνωστή του ονομασία είναι ένα φυτό που τα δάση της Μαγνησίας έχουν σε αφθονία με αποτέλεσμα το Δασαρχείο Βόλου στις περιοχές ευθύνης του να το προστατεύει ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο λόγω των εξορμήσεων πολλών που το κόβουν για να το πουλήσουν στο εμπόριο τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπως γράφει η εφημερίδα taxydromos.gr.

Ήδη το προηγούμενο χρονικό διάστημα εκδόθηκαν από την Υπηρεσία 250 άδειες κυρίως στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, μόνο 100 αφορούν στην Ζαγορά, ενώ γίνονται συνεχείς περιπολίες και καθημερινοί έλεγχοι καθ’ όλο το 24ωρο προκειμένου να μην σημειωθούν παραβάσεις και κυρίως επεκτάσεις πέρα από το χώρο για τον οποίο έχει δοθεί η άδεια κοπής των αρκουδοπούρναρων.

Καθότι τα γκι είναι δύσκολο να πολλαπλασιαστούν ο έλεγχος από το Δασαρχείο είναι εντατικός καθώς κινδυνεύει να μειωθεί ο αριθμός τους πολύ εύκολα και συγκεκριμένα ελέγχεται η ποσότητα που θα κοπεί, ενώ παράλληλα πιστοποιείται και με ειδική σήμανση.

«Για την κοπή των αρκουδοπούρναρων πρέπει να πάρει ο ιδιώτης σχετική άδεια υλοτομίας από το Δασαρχείο. Φέτος δώσαμε περίπου 250 άδειες συνολικά» αναφέρει ο Δασάρχης Νίκος Ντίτορας και προσθέτει πως γίνονται συνεχώς έλεγχοι.

Ο ίδιος αναφέρει πως στο διάστημα αυτό δεν έχει δεχθεί καταγγελία για παράνομες κοπές αρκουδοπούρναρων, ωστόσο τονίζει πως «όπως σπεύδουμε σε περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας και υπάρχουν κυρώσεις για τον παραβάτη, το ίδιο ισχύει και στην υλοτόμηση των γκι. Δεν μπορεί ο καθένας να κόβει ανεξέλεγκτα και γι’ αυτό και εκδίδονται οι σχετικές άδειες».