Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το φόρο ρύπανσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να γιορτάσει μια ακόμα νίκη με την έγκριση, εντός των ημερών, από την αυστραλιανή Βουλή, του δεύτερου μεγάλου νομοσχεδίου της για την επιβολή έξτρα φόρων στις μεγάλες εταιρίες που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Ύστερα από σειρά σκληρών διαπραγματεύσεων των αρμόδιων υπουργών με τους ανεξάρτητους βουλευτές που στηρίζουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι ανεξάρτητοι συμφώνησαν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, αφού η κυβέρνηση έκανε αρκετές υποχωρήσεις στις απαιτήσεις τους σε σειρά θεμάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία και θα κοστίσουν στους φορολογούμενους 300 εκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, άφησε να εννοηθεί ότι θα προβεί σε άλλες περικοπές εξόδων προκειμένου να βρεθούν τα 300 εκατομμύρια, τα οποία και συμφώνησε να διαθέσει για να αποσπάσει τις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών.

Για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο της έξτρα φορολόγησης των εταιριών εξόρυξης από τη Βουλή, εκτός των ανεξάρτητων πρέπει να το υπερψηφίσει και ο βουλευτής των Πράσινων Aνταμ Μπαντ ενώ αναμένεται να ψηφιστεί και από την Γερουσία τον ερχόμενο χρόνο.

Η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία και με τους Πράσινους για την έγκριση του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την καθυστέρηση της μείωσης των φόρων των οικονομικών συναλλαγών των ξένων τραπεζών.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της Τζούλια Γκίλαρντ μέσα στο κόμμα, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή εποχή που το ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, που θα γίνει τον επόμενο μήνα, θα συζητήσει την προτεινόμενη από την κυβέρνηση αλλαγή στο καθεστώς εξαγωγών ουρανίου.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 51% των ερωτηθέντων συμφώνησε με την επιβολή του έξτρα φόρου των εταιριών εξόρυξης, ενώ εναντίον τάχθηκε το 33%. Στην ίδια έρευνα για το ουράνιο το 45% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά των εξαγωγών και 30% υπέρ.