Με μία αμφιλεγόμενη απόφαση, η επιτροπή της UΝΕSCΟ αφαίρεσε τα νησιά Γκαλάπαγκος από τη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο, προκαλώντας την αντίδραση επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η αρμόδια επιτροπή του οργανισμού αποφάσισε με 15 ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά να αποσύρει από τον κατάλογο το φημισμένο για τα ενδημικά είδη πανίδας και χλωρίδας αρχιπέλαγος του Ειρηνικού, επικαλούμενη τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Εκουαδόρ, στο οποίο ανήκουν τα νησιά, να προστατεύσει τη μοναδική βιοποικιλότητά τους.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Εκουαδόρ για τη διατήρηση αυτής της κληρονομιάς» σχολίασε ο Λουίς Φερνάντο ντε Αλμέιντα, επικεφαλής της επιτροπής της Βραζιλίας, που εισηγήθηκε το ψήφισμα έπειτα από αίτημα του υπουργού περιβάλλοντος του Εκουαδόρ.

Περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς υποστηρίζουν ότι το αρχιπέλαγος, του οποίου το σπάνιο οικοσύστημα ενέπνευσε τον Κάρολο Δαρβίνο να διατυπώσει τη θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών, δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στον μαζικό τουρισμό, στην εσωτερική μετανάστευση, στην υπεραλιεία και στην περαιτέρω εισβολή ξένων ειδών.

Η UΝΕSCΟ συμπεριέλαβε τα Γκαλάπαγκος στη λίστα με τα απειλούμενα μνημεία για τους ίδιους λόγους, μόλις πριν από τρία χρόνια.

«Η αυξανόμενη ανθρώπινη παρουσία στα Γκαλάπαγκος, τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι, θέτει τη βιοποικιλότητα σε κίνδυνο. Ασθένειες, ξένοι εισβολείς, όπως φυτά και ζώα, είναι παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως» λέει η Τζοάνα Μπάρι, επικεφαλής αμερικανικής οργάνωσης για την προστασία των Γκαλάπαγκος.

«Πιστεύω ότι η απόφαση είναι πρόωρη και ελπίζω να μην σηματοδοτεί τη χαλάρωση της συνεχούς προσπάθειας για την προστασία του οικοσυστήματος», συμπλήρωσε.

Η αλυσίδα των ηφαιστειογενών νησιών, περίπου 1.000 χλμ. δυτικά των ακτών του Εκουαδόρ, φιλοξενεί μοναδικά είδη ζώων, φυτών και θαλάσσιων οργανισμών που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον πλανήτη. Γιγάντιες χελώνες, θαλάσσια ιγκουάνα, κορμοράνοι που δεν πετούν, και 13 ξεχωριστά είδη σπίνων είναι μόλις ένα μέρος της σπάνιας πανίδας του συμπλέγματος.

Οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα από τον μόνιμο πληθυσμό των νησιών που κατά την τελευταία δεκαετία διπλασιάστηκε και άγγιξε τις 30.000 κατοίκους, πολλαπλασιάζονται από τους περίπου 200.000

τουρίστες που επισκέπτονται τα Γκαλάπαγκος κάθε χρόνο.

«Αν και η κυβέρνηση του Εκουαδόρ έλαβε σημαντικά μέτρα για να κάνει την προστασία των Γκαλάπαγκος ζήτημα εθνικής προτεραιότητας, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουν αποδώσει» λέει η Τόνι Ντάρτον, του βρετανικού Ταμείου για την Προστασία των Γκαλάπαγκος. «Σαράντα είδη στα νησιά θεωρούνται ότι βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Η σωτηρία των Γκαλάπαγκος είναι μαραθώνιος,όχι αγώνας ταχύτητας » προσέθεσε.
Πηγή: το Βήμα