Ερευνητές χρησιμοποιώντας νέα υλικά κατασκεύασαν φωτοβολταϊκά κύτταρα τα οποία θα είναι ικανά να έχουν σχεδόν τη διπλάσια απόδοση των τωρινών κυττάρων πυριτίου.

Τα κύτταρα, τα οποία αναπτύχθηκαν από ομάδες του πανεπιστημίου του Arkansas, μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ενέργεια με έναν συντελεστή μετατροπής τουλάχιστον 40%.

Τα συγκεκριμένα προορίζονται για χρήση σε δορυφόρους και σε όργανά τους.

Επί του παρόντος αυτά που χρησιμοποιεί η NASA είναι με βάση το πυρίτιο και έχουν ενεργειακή απόδοση μόλις 23% σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της διαστημικής υπηρεσίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, η επιστημονική ομάδα συγκέντρωσε επιπλέον χρήματα, περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια, για να συνεχίσουν περαιτέρω την έρευνά τους.

Η ομάδα χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές μεθόδους για να την «καλλιέργεια» μεταλλικών νανοσωματιδίων, χρησιμοποιώντας έναν πρωτοποριακό συνδυασμό υλικών, όπως ημιαγωγούς.

Όταν οι νανοκρύσταλλοι που έχουν δημιουργεί σε υγρό εκτεθούν σε υπεριώδη ακτινοβολία, εκπέμπουν με τη σειρά τους λαμπρότερο φως, ενισχύοντας την ηλιακή ακτινοβολία που θα εκμεταλλευτούν τα νανοσωματίδια.

Πηγή: proho.gr