Μηχανικοί από τη Βρετανία, την Αμερική και τη Νορβηγία «ανταγωνίζονται» για το ποιος θα καταφέρει να κατασκευάσει πρώτος γιγάντιες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, που θα είναι διπλάσιες σε μέγεθος από όλες όσες έχουν φτιαχτεί μέχρι σήμερα. Οι νέες ανεμογεννήτριες, ισχύος 10 MW, αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, λόγω των οικονομιών κλίμακας.

Η Νορβηγική εταιρεία Sway επιχειρεί να κατασκευάσει γιγάντιες ανεμογεννήτριες που «επιπλέουν», καθώς θα είναι προσκολλημένες σε μια μικρή υποθαλάσσια εξέδρα, δεμένη στο βυθό της θάλασσας.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα κατασκευάσουν τις ανεμογεννήτριες «Brirannia» στη βορειοανατολική Αγγλία. Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες θα κατασκευαστούν στο βυθό και το ύψος τους πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας θα ξεπερνά τα 600 πόδια. Αν αποδειχτούν τεχνικά άρτιες, οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες θα παράγουν ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει 5.000 με 10.000 σπίτια. Η κατασκευάστρια εταιρεία μάλιστα ανακοίνωσε, ότι η ενέργεια που θα έχει παραχθεί σε 25 χρόνια αντιστοιχεί σε 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Η βρετανική εταιρεία Arup ήδη έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει την «Αερογεννήτρια», μια τουρμπίνα που περιστρέφεται στον άξονά της και έχει άνοιγμα φτερών 275 μέτρα. Η τουρμπίνα μοιάζει με φύλλο πλάτανου και η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια έχει κοινά στοιχεία με τις πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου.

« Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός όμως το έπαθλο είναι κυριαρχία στην παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας», τόνισε σε δηλώσεις του ο καθηγητής μηχανικής στο πανεπιστήμιο Cranfield, Feargal Brennan, όπου πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης για την κατασκευή της «Αερογεννήτριας».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες είναι το μέλλον των ΑΠΕ, καθώς οι άνεμοι που πνέουν στη θάλασσα είναι πολύ δυνατοί. Εκτός αυτού, η μεταφορά και η εγκατάσταση μεγάλων μηχανών στη θάλασσα είναι πολύ ευκολότερη συγκριτικά με άλλες περιοχές.