Έντονους προβληματισμούς προκαλεί στους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το γεγονός ότι περίπου 160 εκατ. σπίτια στην Ε.Ε. καταναλώνουν το 40% της ενέργειας, με αποτέλεσμα να αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Οι αρμόδιοι της Ε.Ε. αναμένεται να διορθώσουν τα κακώς κείμενα με την υπό έκδοση οδηγία, με βάση την οποία τα κράτη μέλη θα πρέπει να τροποποιήσουν τους οικοδομικούς κανονισμούς τους, ενώ και τα υπάρχοντα κτίρια θα πρέπει να αναβαθμιστούν άμεσα.

Για τα κτίρια που ήδη υπάρχουν, η νέα οδηγία θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της αγοράς πράσινων κατασκευαστικών προϊόντων, αφού θα πρέπει να τροποποιηθούν στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό. Οι ιδιοκτήτες θα ενθαρρυνθούν να τοποθετήσουν «έξυπνους» μετρητές για καλύτερο έλεγχο της κατανάλωσης και να αντικαταστήσουν τα συστήματα και τις σωληνώσεις θέρμανσης ζεστού νερού και κλιματισμού με πιο αποδοτικά. Ο τακτικός έλεγχος των καυστήρων και των κλιματιστικών θα γίνει υποχρεωτικός.

Τα κτίρια που θα κατασκευάζονται μετά το 2020 θα πρέπει να πληρούν αυστηρές προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας και να χρησιμοποιούν στο μέγιστο βαθμό ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι νέοι κανόνες για τα δημόσια κτίρια θα ισχύσουν από το 2018, ενώ σε κάθε περίπτωση μέρος του πρόσθετου κόστους θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.